2 Sep, 2019

Slösmånaden september är här

Som jag skrivit tidigare har vi tänkt testa ett litet experiment under september månad. Nämligen att spendera lite mer pengar under en månad för att se vilket värde det ger i vardagen. De senaste åren har vi levt på ganska precis 20 000 kr i månaden för två personer. I de 20 000 kronorna ingår inte bara varje månads förbrukning i form av räkningar, mat och nöje utan också att vi varje månad stoppat undan pengar till resor och värdeminskning av vår bil. Vi ser helt enkelt kortsiktigt sparande som en del av vår konsumtion då det bara är pengar som ligger och väntar på att spenderas de närmaste åren. Det betyder i praktikten att den månaden när vi betalar resan eller byter bilen inte blir dyrare än någon annan månad eftersom det då ligger en öronmärkt pott och väntar på denna utgift.

Jag tycker vi lever bra för dessa 20 000 kr i månaden. Vi har tillgång till bil, reser utomlands 1-2 gånger om året, äter ute någon gång i veckan och bor i en ny fin lägenhet med alla bekvämligheter. Men vi är samtidigt väldigt ekonomiskt medvetna, vi köper på kampanj och värderar prislappen på det mesta och det tar emot att köpa något för 40 kr som vi vet kostar 32 kr i en butik 1 km bort.

Då vi tidigare levde betydligt billigare så vet jag att vi utan problem skulle kunna sänka våra gemensamma kostnader till i alla fall 15 000 kr i månaden utan problem om det av någon anledning behövdes. Samtidigt talar 4% regeln för att vi hade kunnat leva för drygt 30 000 kr i månaden även om vi inte jobbar något mer och nu kommer det dessutom ha kommit in 500 000 kr efter skatt i lön när vi sammanfattar 2019. Så vi bygger just nu helt klart buffert i två ändar då vi inte lever upp de 30 000 kr som vi skulle kunna göra och samtidigt tjänar pengar vi egentligen inte skulle behöva tjäna om vi bara ville leva för max 30 000 kr i månaden. 

Detta gör att det känns rimligt att testa att spendera lite mer pengar. Märker vi att det innebär riktigt höjd livskvalité att spendera 30 000 kr i månaden jämfört med 20 000 kr så ökar så klart motiviatonen för att bygga vidare på portföljen för att i framtiden kunna leva för till exempel 35 eller 40 000 kr i månaden. En del av ett liv för 40 000 kr i månaden skulle så klart innebära större fasta utgifter vilket är svårt att testa en enskild månad. Utan det vi kan testa nu är att spendera lite mer i vardagen för att få en uppfattning om i alla fall den delen. 

Det kommer bli ett intressant test. Jag vet ju att det kommer ta emot att slösa pengar av ren princip och det är heller inte poängen. Utan grundprincipen är så klart precis som vanligt att det man köper ska addera värde till livet motsvarande prislappen. Blir vi sugna på något en kväll så kanske vi går ner och köper det på lokala närbutiken, vi kommer gå på bio och stand up några kvällar, jag kommer ta bilen någon gång extra även om det skulle rendera både trängselskatt och parkeringsavgift, några fler middagar ute ihop och jag kommer nog öka upp antalet uteluncher från den cirka 1 gång i veckan jag brukar ligga på normalt (jag brukar sikta på att äta med någon person ungefär en gång i veckan, men nu kanske jag till och med ska äta lunch ute själv någon dag när jag inte orkar fixa lunch hemma). 

Vi har inte satt någon exakt peng vi måste spendera då det blir fel att slösa pengar för sakens skull. Utan vi ska helt enkelt agera lite mer slapphänt kring pengar och göra lite fler aktiviteter som kostar pengar så får vi se exakt var det landar. Men jag tror det kommer bli någonstans strax över 25 000 kr dvs drygt 5 000 kr i ökad konsumtion på en månad. Vilket känns ganska mycket när det inte är några fasta kostnader eller större inköp med utan små vardagsutgifter bara.

Ni som siktar på att leva lika sparsamt som vanligt under september kan jag glädja med att vitkålen nu börjar komma ner i pris och nu kostar 12,90 kr/kg på Willys (typ halvering mot för ett par veckor sen, men fortfarande en bra bit ner till de 3-5 kr vi nog kommer få sen närmaste månaden) att ost denna vecka bara kostar 39,90 kr/kg på ICA.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.