Analys
8 Sep, 2019

Veckobrev v37

Enligt en amerikansk undersökning jag läste i veckan ska oktober månad något oförtjänt ha blivit utpekad som den värsta börsmånaden. Visserligen har många av de stora börskrascherna skett i oktober men sett till historien är september en mycket värre månad - med en genomsnittlig negativ avkastning på över 1% sedan 1928. Inledningen på september 2019 följde dock inte historien men månaden är ju inte slut ännu!! I dess första vecka steg Stockholmsbörsen liksom de flesta andra aktiemarknader – visserligen knappt men ändå - när världens investerare gladdes åt: hopp om förnyade handelssamtal mellan Kina och USA (för vilken gång i ordningen?), ökad sannolikhet att Brexit inte blir så abrupt som befarat och minskade spänningar i Hongkong.  Men det är nog som Mark Twain noterade att september tillsammans med juli, augusti, april, november, maj, mars, oktober, juni, december, augusti och februari är de farligaste månaderna att investera i aktier. 

Det eviga turn-around bolaget Gunnebo. Om det finns något bolag som otaliga analytiker (inklusive undertecknad) felaktigt har signalerat om en turn-around i - under de senaste tio åren - är det Gunnebo. Med tanke på att börsvärdet på ett decennium knappt rört sig och oförändrat är ca drygt 2 mdr SEK sticker man därför ut hakan rätt mycket när man har åsikter om aktien. Bristen på värdetillväxt ska också ses i ljuset av att Gunnebo för ca tio år sedan sålde det som sedan blev Troax för 350 MSEK och som nu är värt 6 mdr SEK och till det kommer att de allra flesta företag verksamma inom det breda verksamhetsområdet säkerhet har gynnats av tidsandan. Gunnebo genomför för närvarande en fullt garanterad nyemission som ska dra in 360 MSEK (handeln i teckningsrätter pågår fram till den 13/9). Sedan emissionsbeskedet kom har aktien rasat 25% och den pressas nu ner mot teckningskursen om 19 SEK. Emissionen ska användas för betalning av köpet av ett tjeckiskt företag som ska adderas till Gunnebos ”stjärnsegment” Entrance Control men också banta den relativt stora nettoskulden om 1,6 mdr SEK. Delårsrapporten med en valutarensad omsättningstillväxt om 7%, visserligen med oförändrad rörelsemarginal men med klart positiva signaler inför framtiden  inom både Entrance Control och den gamla surdegen Safe Storage är ett klart steg framåt. En ny VD i form av Stefan Syrén har tillträtt och ett kostnadsbesparingsprogram om 100 MSEK genomförs också nu, som redan i början av 2020 ska börja ge resultat. Med tanke på Gunnebos historia ska man kanske vara lite försiktig med att dra ut trenden men om man tror att företagsledningen lyckas med besparingsprogrammet och adderar den summan till det rullande 12-månadersresultatet hamnar man i ett EV/EBITA om 9x. Förväntningarna i marknaden på fortsatt tillväxt och marginalförbättringar verkar således inte vara speciellt stora. 

Oförtjänt nedgång. Bland börsens många förlorare i år finns Nilörngruppen, vars aktie tappat 17% av sitt värde i år och på 12-månadersbasis hela 30%. Q2-rapporten i juli gav en extra skjuss på nedgången efter att ha rapporterat en försäljningsminskning om 3% och en rörelsemarginal som sjönk till 10,3% (13,5). Bolaget som specialiserat sig på etiketter till mode- och konfektionsindustrin, har inom sin lilla nisch blivit en stor spelare internationellt och historiskt kunnat leverera bra tillväxt och höga marginaler. Övergången till en ökad andel e-handel ställer inte bara nya krav på underleverantörer till modeindustrin som Nilörngruppen utan gör också att marginalerna pressas. Hittills verkar bolaget enligt min mening klara övergången bra och beroendet av försäljning direkt till detaljhandeln minskar men ökar till fördel för olika varumärken (70%) som både levererar via nätet och butikerna.  Det svaga utfallet i Q2 är dels en negativ kalendereffekt till följd av påsken och det kinesiska nyåret och gör att de två första kvartalen ska läsas ihop men dels också av att bruttomarginalen påverkats negativt av några större order med sämre marginaler. Detta gör att bruttomarginalen väntas återhämta sig under andra halvåret. Detta tillsammans med en bra rapporterad nykundsförsäljning gör inte mig speciellt oroad av årets ”resultatdipp”. Vill man ha ett ett välfinansierat bolag med goda utsikter, som handlas i ett P/E kring 11x på årets resultat och med en direktavkastning på 7% (någon anledning att sänka förra årets utdelning om 4 SEK har jag svårt att se såvida något nytt tillstöter) framstår Nilörngruppen som ett bra alternativ. Någon som inte heller verkar speciellt oroad av utvecklingen är huvudägaren Traction som för en dryg vecka sedan fyllde på med aktier.  

 

Fastighetsindex mot nya höjder. Börsens fastighetsbolag fortsätter att leverera nya toppkurser och fastighetsindex i år har stigit med uppemot 40% (!!!), även om sektorn backade förra veckan kanske delvis beroende av Paretos nedgradering av sektorn. Årets uppgång kommer också från en nivå på värderingarna som många redan då upplevde som höga. Tron på att dagens ultralåga räntor är här för att stanna för alltid verkar omfamnas av allt fler och driver kursutvecklingen. Det är som alltid farligt när de flesta investerare är överens för då kan en motsatt utveckling få stora konsekvenser…. Hur som helst finns en annan tendens bland fastighetsbolagen idag som får en del minnesgoda placerare att jämföra med slutet på 1980-talet och början på 1990-talet (vilket sedan var en bidragande orsak till att fastighetskraschen några år senare fick så stora konsekvenser).  Det är nämligen att svenska fastighetsbolag börjat investera allt mer i fastigheter utanför landet, vilket kan tolkas som att investeringsmöjligheterna börjar bli uttömda i Sverige och är bättre utanför landet. Egentligen borde denna utveckling inte vara mer konstigt än när vilket svenskt bolag som helst slår upp sina portar utanför landet och vill kopiera sitt koncept på en annan marknad. Men kritikerna menar då bland annat att det inte finns något område där lokal kännedom är så viktig som just när man köper fastigheter, vilket inte kan kompenseras med till exempel egna investerarteam på plats. Den som lever får som vanligt se vem som får rätt ….

 

TradeVenue utökar sin analysdistribution. Från och med denna veckan påbörjar TradeVenue ett samarbete med Nordnet och Shareville gällande distribution av samtliga våra analyser inklusive detta veckobrev via Sharevilles plattform. Det innebär att dessa nu blir synliga för de över 200 000 investerare som använder tjänsten.

 

En vecka påtagligt fri från rapporter står inför oss men med stort antal företagspresentationer inklusive Stockholm Corporate Finance ofta så intressanta fastighetsseminarium på tisdag. I likhet med förra veckan väntar jag med spänning på signaler om hur Q3 utvecklas för börsens bolag. Än så länge har det varit sparsamt med det. Välkommen till en ny och spännande aktievecka!!!!

 

Claes Vikbladh 

claes@tradevenue.se

 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.