16 Sep, 2019

Ond spiral vs god spiral

Nu var det länge sen jag såg på Lyxfällan men som jag minns det var det nästan alltid samma historia. Massa onödiga ofta ganska små inköp skapade ett underskott varje månad vilket finansierades med dyra lån. Det gjorde så klart att kommande månader blev ännu svårare att få ihop eftersom det då förutom cigaretter och Red Bull även skulle betalas ränta och amortering på lånet från tidigare månaders underskott. Snart börjar inkassokraven komma vilket skapade ångest (trots att inte kuverten öppnades). En ångest som stillades med ännu mer cigaretter och Red Bull och kanske till och med en charterresa på avbetalning för att "man behöver komma bort från all skit några veckor". Att köpa ett boende är uteslutet, så det är hyra dyrt i andra hand som är enda alternativet. Slutresultatet blev en skuld på en miljon som bara uppkommit på ett par år. När det var dags för Lyxfällan-loppis lyckades man få ihop 12 000 kr, men var övriga 988 000 kr hade tagit vägen kunde aldrig deltagaren i Lyxfällan riktigt förstå. VART HAR PENGARNA TAGIT VÄGEN EGENTLIGEN?

Att göra sig av med de hunden och de två katterna är inget alternativ, de är ju familjemedlemmar. Så kostnaden för hunddagis får tryckas in i den slimmade budgeten som programledarna sätter ihop i slutet av programmet.

Det fina med denna spiral är att den kan snurra även åt andra hållet. Om än inte riktigt lika fort då det är svårt att hitta investeringar med samma fina avkastning på plussidan som SMS-lånens ränta ger på minussidan. Men principen är den samma. Du börjar jobba efter skolan och får lite pengar över varje månad, dessa pengar investeras och ger avkastning vilket ger ett ännu större överskott kommande månader. Sparandet blir ett intresse och du blir motiverad att både se på möjliga extrainkomster och att minska kostnaderna ytterligare. Det tar inte lång tid att få ihop en kontantinsats till en mindre lägenhet med låg avgift vilket gör att boendekostnaden går ner. Efter några år så har du så stark ekonomi att du blir en attraktiv kund för banken med rabatt på bolånet som följd, kostnaderna går ner ytterligare. Med ökad ekonomisk trygghet vågar du ställa högre krav på arbetsgivaren, lönen går upp och sparandet snurrar på i allt snabbare. Efter ett antal år har du 10 miljoner i kapital när du tänker på hur det kan blivit så mycket kan du själv inte riktigt förstå det. VARIFRÅN KOMMER ALLA PENGAR EGENTLIGEN?

Med 10 miljoner i portföljen behöver du inte längre jobba. Det gör att kostnaden för jobbresor och kläder går ner. Du har gott om tid att hinna besöka ett par olika matbutiker under veckan för att plocka upp de billigaste erbjudandena och att läsa tidningen gratis på biblioteket är lika smidigt som att ha en egen prenumeration. Till skillnad från personen som du ibland möter vid hundrastgården som verkar bo borta i hyreshusen (han verkar bekant, har du inte sett honom i TV-programmet Lyxfällan för några år sen?) så behöver du inte lämna in hunden på hunddagis utan kan unna dig en lång hundpromenad mitt på dagen när det är ljust ute. Bara där på hunddagis sparar du tydligen över 3000 kr i månaden.


Vår budgettavla enligt Lyxfällans upplägg som visar hur det såg ut när vi båda jobbade. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.