17 Sep, 2019

Fråga om uthyrning av boende

Jag fick en fråga i kommentarsfältet som jag tycker kunde vara värt att lyfta upp till ett eget inlägg då den var lite längre och kräver ett lite längre svar. Jag har heller ingen personlig erfarenhet vilket efterfrågades, så hoppas ni läsare kan bidra med era erfarenheter och kommentarer.

Frågan löd:
Jag undrar om du har erfarenhet av passiva inkomster via fastigheter och uthyrning? Jag själv har jag för lite kunskap om aktier och för lite tid att bygga upp en penningmaskin pga min ålder (53 år). Jag tycker däremot om fastigheter och min senaste plan är att maximera uthyrning av våra två fastigheter för att på så vis få in tillräckligt med passiva inkomster för att kunna logga ut från arbetsmarknaden.

Vi har ett attraktivt boende i fjällen i en populär vinter skidort som vi får in en bra slant på några få månader. Sedan har vi ett stort hus med pool, även det i ett attraktivt område som inbringar ca 20.000 kr/ veckan i uthyrning via airbnb. Det tror jag bäst hyrs ut på sommartid. Då kan vi själva bo i vårt andra boende som inte ger lika hög inkomst sommartid. På det viset kan jag lätt få in den jag behöver för att ro hem en tillräcklig stor inkomst för att klara mig hela året. Vore intressant vad du har för tips och idéer utifrån din erfarenhet kring detta ämne.

---

Min första tanke är att jag är lite skeptisk till att kalla det passiv inkomst att hyra ut sin privatbostad. Man kan så klart vrida och vända på vad en passiv inkomst är men för mig är det att man gör en arbetsinsats eller stoppar in pengar i början och sen ska det sköta sig självt under många år efter det. Tex bygga en statisk hemsida som ger reklampengar varje månad utan att man behöver uppdatera sidan eller att man avstår från en utekväll för 1000 kr och köper aktier för dessa pengar som ger utdelning resten av livet. Riktigt så enkelt är det ju inte att hyra ut en bostad. Men även om man inte kallar det passiv inkomst kan det ju vara väldigt lönsamt och en bra affär på alla sätt, kan man välja på att antingen behöva jobba heltid eller hyra ut en av sina två bostäder så är nog uthyrningen betydligt mindre jobb.

Min andra tanke är att det låter lite tråkigt att ha en fjällstuga på en populär skidort som man själv bara är i på sommaren. Min bild av sommarvädret i Sälen och Åre är inte det bästa. Och sen ett stort fint hus med en pool som man aldrig kan bada i eftersom man bara bor i huset på vintern. Är det verkligen det liv man vill leva?

Jag kan tänka mig att köpa en stuga i fjällen eller mindre lägenhet i ett varmare land som man är i några veckor eller månader per år och hyr ut resten av året. Då kan man inreda dessa ganska opersonligt och se det som ett boende där man kan bo gratis under en period varje år tack vare att man finansierar det med uthyrning. Men jag skulle personligen tycka det var tråkigt att hyra ut min privata huvudbostad. Framförallt att hyra ut det per vecka till en massa olika personer. 

Vad tänker ni andra kring frågan och mitt svar. Är jag onödigt negativ?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.