18 Sep, 2019

Gäller insättningsgarantin för depån?

 

 

Insättningsgarantin gäller endast likvider

 

Vissa kanske tror att personer med mer pengar än 100.000 euro behöver ha dem på depåer hos olika banker för att åtnjuta det skydd som insättningsgarantin innebär. Det behöver man bara göra om man har kontanter i depåerna. Aktier som man äger är ju registrerade på ägaren själv så dem behöver man inget skydd för.

Låt säga att Avanza till exempel går i konkurs. Då skulle insättningsgarantin skydda de likvida medel man har på sin Avanzadepå. Däremot skulle de aktier man äger fortsatt vara registrerade på mig som ägare och jag skulle då få flytta dem till en annan depå.

Kapitalförsäkring

 

När det kommer till kapitalförsäkring så blir det lite annorlunda. Då är det ju formellt banken, eller rättare sagt försäkringsbolaget, som äger aktierna. Men oroa er inte, även i detta fallet är ni skyddade via något som heter skuldtäckningsregistret. Försäkringsbolagen är skyldiga att alltid hålla värden motsvarande det på innehaven.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.