19 Sep, 2019

Sjuk och uttagsstrategier

Igår vaknade jag upp med ont i halsen och huvudvärk. Så vitt jag kan minnas är det första gången jag är sjuk sen jag slutade jobba, men att vara sjuk när man är fri är inte en så stor grej så det kan vara minnet som sviker mig. När man jobbar behöver man fundera på hur problematiskt det är att vara hemma just idag eller om det ställer till det med några viktiga möten etc och sen göra en avvägning av hur sjuk man egentligen är. Innan man ens kommer in på den ekonomiska aspekten med karensdag och hur man numera går tillväga för att anmäla sig sjuk. Som fri är det betydligt enklare och det blev en riktig vilodag i går vilket gör att jag känner mig ganska frisk redan idag.

Jag vet inte om det är den starka börsen men jag tycker intresset för det här med sparande för att kunna sluta jobba ligger på topp. Jag får jättemycket input från läsare och stort fokus verkar just nu ligga på just det här med att en dag kunna sluta jobba och leva på portföljen, passiv inkomst, utdelning eller sälja fonder x procent av fonderna varje år. Bara idag har jag fått en fråga på Twitter och två på mail som alla handlar om olika varianter av om det är rimligt att räkna på just 4% uttag eller mer eller mindre i olika situationer. Det som är lite intressant är att frågan kommer både från de som just börjat spara och fått ihop sina första 50 000 kr och räknar med att jobba i 20 år till och från de som egentligen skulle kunna sluta jobba om de bara litade på 4% men som skriver att de tycker börsen känns dyr just nu så det är nog mer rimligt att räkna med 3% och därmed jobba några år till. 

Jag får väldigt sällan frågan om jag tror börsen kommer avkasta 4 eller 7% om året realt de kommande 30 åren. Kanske inser man att den frågan är omöjlig för mig att svara på. Men till stor del är det ju samma fråga som om det är lagom att ta ut 3, 4 eller 6% av portföljen varje år. Bara det att uttaget dessutom påverkas av ens förmåga att anpassa utgifterna, viljan och förmågan att jobba extra, intresset att lämna ett arv efter sig, möjligheten att själv få ett arv, hur stressad man blir av en nedgång, hur många års arbete med pensionsinbetalningar man hinner samla ihop innan man slutar jobba etc etc. Jag gillar dock frågeställningen och försöker oftast svara så bra jag kan med hjälp av den info jag får eller leda in frågeställaren på några nya tankebanor, då jag själv tänkt på detta så gott som dagligen i 10-15 år har jag kanske någon ny infallsvinkel. Även om jag inte vet hur börsen kommer gå de kommande 30 åren.

Det är nog så enkelt att sitta och planera för det här med att sluta jobba och när det kan bli verklighet är en väldigt motiverande sysselsättning för många av oss. Jag känner igen det själv till 100% hur jag kunde ta med mig datorn in i ett telefonrum och ta fram excelarket och titta lite på staplarna när det var extra tråkigt på jobbet. Och när man sitter och planerar är det klart att 3 eller 6% uttag om året gör en enorm skillnad.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.