20 Sep, 2019

Höstens utdelningar är på gång

Idag handlades Castellum utan höstens utdelning på 3,05 kr per aktie och nästa vecka betalas pengarna ut. Det blir för oss inledningen på höstens utdelningssäsong där vi kommer få ut ungefär 40 000 kr fram till att Kindred delar ut i mitten av november. Sen blir det bara lite småskvättar via preffar fram till den stora omgången utdelningar nästa vår. Den här höstens utdelningar kommer jag återinvestera men det kan eventuellt vara sista gången som det sker beroende på var vi bor och hur mycket min fru jobbar om ett halvår när den lite större omgången med utdelningar kommer. På sikt är tanken att spara utdelningen på sparkonto för att ha att leva på under kalenderåret efter, dvs utdelningen från vår och höst 2020 blir det vi lever på från 1/1 2021 om det inte kommer in tillräckligt med nya pengar under 2020. Vi har nu buffert så vi klarar hela 2020. 

Det här med att dela ut två gånger om året är lite nytt i Sverige där stora utdelningsbolag som tex H&M, Investor, Telia och Castellum har börjat med det under de senaste åren. Vissa tycker det är bra för att man som ägare får ett jämnare flöde av pengar över året, andra hävdar att det är dåligt eftersom utdelningen egentligen är förra årets vinst, dvs pengar som delas ut i oktober/november har vi fått vänta på i ett helt år. Jag tycker frågan är lite uppförstorad för egentligen tycker jag inte det spelar någon större roll om vi får utdelningen en eller två gånger om året. Jag förstår att det kan ha lite effekt just när man gör övergången från att dela ut en gång per år till två gånger, både för bolaget (som får några månader till på sig att skrapa ihop pengarna för halva utdelningen) och för ägarna (som får vänta några månader på pengarna). Men när man väl bytt system så rullar det ju på och påverkar egentligen varken bolaget eller ägarna längre.

Jag tycker även det här med att man delar ut förra årets vinst är lite överdrivet, för riktigt så svart och vitt är det ju inte med utdelning. Ett bolag som gör 1 miljard i vinst 2019 kan dela ut 2 miljarder 2020 om man anser sig ha råd med det. Dvs det är inga speciella pengar som kommer från ett års vinst som läggs i en låda och väntas på att delas ut.

Den stora fördelen med utdelningar tycker jag ändå är att man som liten passiv privatsparare får hjälp av bolagets styrelse med att avgöra hur mycket pengar man kan plocka ut ur portföljen på ett uthålligt sätt. Och tycker bolaget att det är bäst att dela ut två gånger om året så är det på sikt också bäst för oss som äger bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.