24 Sep, 2019

EQT och Investor

Den som är lite intresserad av börsen kan inte missat att EQT idag börsnoterades och fick en riktigt lyckad start. Från introduktionskursen på 67 kr gick det direkt upp till 80 kr i öppningen och har sen legat mellan 82 och 85 kr hela dagen. EQT är en typ av ”exklusivt fondbolag” som efter introduktionen ägs till 18,5% av Investor. 

Jag tecknade som många andra, men orkade inte krångla med att frigöra kapital på flera olika konton där jag varken har likvider eller kredit, så det blev bara 150 aktier som jag sålde ganska direkt på morgonen med ett par tusenlappar som vinst. Det verkar som alla fått 150 aktier per konto, men att de som tecknat för hela familjen och i flera konton per person har fått 150 aktier i tilldelning per konto. Det är inte riktigt läge för mig att börja bygga position i ett nytt bolag, så tanken var från början att göra en kortsiktig affär då det varit så hypat så jag kände att risken för en dålig första dag var rätt liten, jag hade gärna tagit lite fler aktier än 150 då jag bara ansökte på ett konto.

Med tanke på arbetsinsatsen så blev det en bra timpeng och 2000 kr är ju en del pengar när det sätts i relation till vardagsutgifter, men jag ha inga planer på att ta ut pengarna och spendera så de skulle kunna märkas av i vardagen. Så pengarna ligger kvar i portföljen och kommer utgöra några extra aktier i samband med att jag köper lite för min frus lön imorgon. För portföljen som helhet utgör dagens lyckade affär ungefär 0,02% vilket alltså inte skulle kunna synas i grafen ens med förstoringsglas. Men precis som en pokerspelare som lyckas bluffa till sig en big blind med skitkort från small blind i ett tidigt skede av en stor turnering får man vara glad för det lilla och jobba vidare på längre sikt.

Jag såg att vi blev ungefär 40 000 ägare i EQT idag på morgonen. En siffra jag tror kan komma att gå ner något då jag tycker det var tydligt att det var väldigt många poster om 150 aktier som såldes från Avanza som köptes upp av större spelare idag på morgonen. Så jag tror många gjorde som mig och drog ihop lite snabba pengar.

Jag har sett många som motiverat sin försäljning med att de har såpass mycket Investor i portföljen och därmed ändå får EQT på köpet så att de inte behöver äga bolaget dubbelt. Det tycker jag är en lite tveksam motivering som jag tror beror på att man går mer på känsla än att man verkligen räknat. EQT utgör numera 3,3% av substansen i Investor. Dvs den som har stor vikt Investor i sin portfölj med 10-15% Investor har ungefär 0,3-0,5% EQT. Det ska då mycket till om EQTs framtida avkastning ska göra någon större skillnad för portföljen som helhet. Men även här får man väl tänka många bäcker små och det är klart att det är välkommet för oss som äger Investor att EQT fortsätter gå bra och generera in några hundra miljoner om året i utdelning som Investor kan göra något kul för.

Något som kan vara lite förvirrande när man tittar på Investors innehav är att det finns två rader som heter något med EQT. En med EQT Investments (till värde drygt 20 miljarder) som alltså är investeringar som ligger i dessa fonder, detta påverkas inte av dagens introduktion. En annan del är ägandet i själva ”fondbolaget” EQT AB som sköter investeringarna och det är alltså det här som man sålt en liten del av. Investors andel här var strax över 20% tidigare och då är bokfört till 3 miljarder i senaste rapporten. Det ska jämföras med dagens värde på på runt 15 miljarder för 18,5%, plus att man fick 1,6 miljarder i cash för aktierna man sålde. Att det helt plötsligt frigjorts över 12 miljarder är ju mumma för substansvärdet i Investor, men det handlar om mindre än 3% av substansvärdet som synliggjorts. Investor är en bjässe.

Om jag tolkar historiken på IB-index rätt så har rabatten i Investor inför idag gått ner lite senaste månaden vilket troligtvis kan förklaras med att alla fattade att EQT var värt mer än det bokförda värdet, med dagens hopp i substansvärdet går rabatten upp lite igen till ungefär där den låg för några månader sen (18,6% beräknad rabatt i skrivande stund). Om rabatten är 16 eller 18 procent och EQT är värt 5 eller 15 miljarder är nästan lite skit samma som ägare i Investor, men jag tycker hela affären stärker min syn på att Investor vet vad de håller på med och lyckas skapa stora värden över tid.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.