25 Sep, 2019

Bok om skog

När jag slutade jobba för snart två år sen hade jag en tydlig bild av att jag skulle läsa mycket mer böcker nu när jag fick så mycket mer tid. En timme per dag tänkte jag var absolut minimum. Det är faktiskt en av grejerna som jag tycker har varit svårast att uppnå. Jag har kommit på mig själv med att hellre gå ut och gå och lyssna på en podd, kolla Twitter eller Youtube än att läsa pappersböcker. För de flesta låter det ju mycket finare och bättre att läsa en bok än att kolla Youtube, men det beror ju på vad man läser respektive tittar på. Kanske skulle jag varit hårdare på det här med att verkligen läsa en timme om dagen och gjort det till en vana?

Även om det inte blir en timme bokläsning varje dag så läser jag lite mer än när jag jobbade i alla fall. Jag har alltid en bok på gång, men det händer att det går några dagar utan läsande ibland om boken inte är så jättebra.

Just nu är jag i slutfasen av boken Träd av Gunnar Wetterberg (känd från bland annat Fråga Lund och På Spåret). En bok jag sett fram mot att läsa ett tag då det var kö på biblioteket och sista personer före mig i kön dessutom lämnade in boken en vecka för sent.  

Jag gillar skog både som investering och plats att vara på men anser mig inte vara speciellt kunnig. Så jag har lärt mig mycket. Då jag är mer intresserad av ekonomi än historia tycker jag avsnitten som berörde tiden från 1800-1950 var mest intressant. Tex hur 1800-talets stormrika träpatroner köpte upp skogen från bönder som fick kapital att istället satsa på jordbruket, Wallenbergfamiljens intåg inom skogsindustrin, Kreugers bildande av SCA etc. Jag har till exempel aldrig fattat varför hockeylaget MoDOs hemmaarena hette Kempehallen tidigare.

Boken består av separata stycken så det är lätt att skumma eller hoppa över de delar som man eventuellt inte är så intresserade av som tex i mitt fall vilka träd som frodades under värmetiden 5000 år före kristus eller skogens roll vid olika krig för 500 år sen.

Hade jag haft barn och 10 miljoner kronor till så hade jag säkert investerat en del pengar i skog. Just nu känns det däremot som det binder för mycket kapital för det kassaflöde jag vill ha de närmaste 30 åren med en egen skog. Så jag får nog tyvärr hålla mig till skogsbolag på börsen.  

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.