30 Sep, 2019

Den slösaktiga månaden är slut

Vi har gjort ett lite experiment med högre konsumtion under två månader. I augusti passade vi på att köpa lite större sällanköpsvararor som TV, dammsugare etc och nu under september så har det istället blivit fler vardagsutgifter i stil med utelunch, hämtmiddag, krogbesök och biltransport istället för cykel.

Tanken har helt enkelt varit att vi är i ett läge där vi trots att min fru jobbar deltid och jag bara runt 10% drar in mer pengar än vi gör av med. Till det kommer att vi räknar med att kunna ta ut 30 000 kr i månaden från vårt kapital resten av livet samtidigt som vi en normal månad bara gjort av med runt 20 000 kr de senaste åren. Även om inkomsterna kommer minska ytterligare kändes det som att vi behövde prova på att spendera lite mer pengar. För att se hur mycket det tillför livet eftersom varje krona vi tjänar och varje månad vi inte gör av med de 30 000 kr bygger på att vi någon gång i framtiden bör göra av med mer. Vi har nämligen inte några planer på att lämna ett arv efter oss när vi dör.

En stor del i ökade kostnader i framtiden kommer bli mer och dyrare resor och eventuellt dyrare eller till och med dubbla boenden. Men detta är ju svårt att testa under en enskild månad. Så vi ville även testa de här små vardagsutgifterna som så många under årens lopp har tyckt att vi levt ett bedrövligt liv som inte unnat oss mer (på bloggen/Twitter alltså, i vardagslivet har ingen sagt något eller tyckt vi levt ett konstigt liv på något sätt). 

Så vad har vi gjort lite mer konkret då?
- Jag har ätit lunch ute ungefär två gånger i veckan jämfört med normala en gång (ett par gånger själv jämfört med normalt då jag bara ätit lunch ute när jag haft en träff med någon).
- Vi har ätit lite dyrare mat från matbutiken. Lax lite oftare, testat lite produkter vi normalt sett inte köper och även testat dyrare märke på vissa varor för att se om det skiljer något mot butikens billigaste märke.
- Lite mer korta bilresor tex när det varit mörka moln och lite regnrisk.
- Ett par utekvällar, En ihop och en med respektive kompisgäng.
- Ett par utemiddagar. En på lokala krogen med bra mat och en på TGI Fridays inne i stan.
- Några spontanbesök på ICA Nära för köpa lite gott på kvällen

Det har varit kul att testa. Det blir ju mer en total känsla då det mer handlar om en iställning och summan av det totala än att vi faktiskt gör grejer vi aldrig testat tidigare. Vi har ju gjort nästan allt tidigare men inte lika ofta som nu. 

Totalt sett har denna konsumtion tillfört ganska lite. Det är klart det är skönt att ha en marginal som gör att man kan unna sig grejer i vardagen och inte behöver tacka nej till roliga saker som man blir inbjuden till på grund av ekonomin. Men det blir heller inga jättepengar för oss då vi inte har ett umgänge som bygger på krogbesök flera gånger i veckan. Det är ju faktiskt dessutom troligtvis sämre för hälsan att gå ner på ICA på kvällarna eller ta bilen så fort det är lite mörkt på himlen.

Jag tror mer på att bygga upp en marginal i kapital så man den dagen man ska flytta inte behöver välja en bostad med sämre läge eller sämre skick för att få ner kostnaden. Jag tror visserligen det är ganska liten sannolikhet att vi någonsin kommer köpa en bostad för mer än 4 miljoner i dagens penningvärde, jämfört med vår nuvarande bostad som är värd en bit över 3 miljoner (med 0,9 miljoner i lån). Men om vi kommer på att vi vill bo på annat håll är det en stor frihet att veta att vi kan fullfölja en budgivning av drömbostaden. Eller när man bor i huset och kommer på att man vill bygga en bastu och gym i källaren för 250.000 kr utan att behöva höja lånet. För oss tror jag denna frihet tillför mer än ökad vardagskonsumtion.

Nu kommer vi återgå till mer normala 20 000 kr i månaden, men samtidigt inte ha någon budget eller oroa oss om det blir 24 000 någon månad. För den marginalen har vi verkligen. 


Testade Barilla pasta men det var verkligen ingen skillnad jämfört med det okända märket för 10 kr/kg.


Något som däremot överraskade postivt var faktiskt Hernö Gin som jag köpte och tog med till en fest. Jag brukar aldrig tycka det är någon större skillnad när någon ska bjuda på extra fint kaffe, dyrt vin etc. Men här märkte jag verkligen skillnad mot "vanlig gin".

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.