2 Oct, 2019

Jakten på rikedom och frihet

Ibland kan jag sakna tiden då jag var i början av min ekonomiska resa. Karin Boye var något på spåret när hon skrev dikten som började så här:

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd


Kanske skönmålar jag det i efterhand, men som jag minns det trivdes jag rätt bra med livet när jag hade 500 000 kr och sparade 12 000 kr i månaden och varje extra sparad krona verkligen kändes som den gjorde skillnad. Sen skulle jag så klart inte vilja börja om i det läget idag och ha 10-12 års heltidsjobb framför mig. Det är nog till viss del som med lumpen att man förskönar det i efterhand men helst inte skulle vilja göra om det när allt kommer omkring.

Jag har ofta hört personer som är 45-50 år och har barn, hus och dyra omkostnader säga att de ångrade att de inte sparade massa pengar när de var 23 år och singlar och just fått första jobbet. Fast det är väl alltid lättare att tänka att man skulle gjort något för 25 år sen än att ta tag i det nu. 

Jag tänkte på detta senast idag när jag fick syn på en studie där de sökte försökspersoner. Jag har de senaste två åren varit med i vissta studier antingen om det verkar intressant som tex om de handlar om träning eller om jag tycker det känns som kul att bidra till forskningen eller om det någon enstaka gång känns som ganska lättförtjänta pengar. De studier jag brukar vara med i handlar ofta om 1-3 timmars medverkan och ge en biobiljett upp till 500 kr. Men så idag såg jag en riktig fetingstudie där man får 48 000 kr (vilket jag antar är skattefritt). Läs om studien här.  När något låter väldigt bra så finns det ofta en hake, så också i detta fall. Här handlar det om att man ska ligga kvar på sjukhuset i tre veckor efter studien. Sen har jag inte födjupat mig i risken för eventuella biverkningar utöver detta.

Men hade jag varit 25 år och på jakt efter den första miljonen och singel så hade jag seriöst övervägt att ta ut 3 veckor semester och spenderat semestern på ett sjukhus i Uppsala. Och sen lagt ner mycket kraft på att försöka hitta lämpliga arbetsuppgifter som man kunde göra från sjukhuset. Tänk att få semesterlön från vanliga jobbet, hitta något jobb man kan göra med datorn från sjukhuset och dessutom få 16 000 kr i veckan från studien utöver detta. Trippla löner liksom. 

Nästan så jag hoppas att någon av er unga hungriga bloggläsare slår till! Låt mig få veta i så fall så lånar jag gärna ut bloggen för ett gästinlägg från sjukhuset.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.