8 Oct, 2019

Är jag pensionär eller inte?

Jag läste idag en artikel på Placera om hur man kan vikta om till mer ränteplaceringar i sin PPM när man närmar sig pensionsåldern. Inget nytt under solen, det finns ju även den gamla regeln att man ska ha 100% minus sin ålder som procentuell andel aktier. Dvs när man är 20 år ska man ha 80% aktier/aktiefonder och när man är 50 år ska man ha 50% aktier/aktiefonder i portföljen enligt den regeln. Lite väl försiktigt kan jag tycka att börja växla över till räntor redan på 1 årsdagen...

Utmaningen när man som mig slutar jobba runt 40 blir att dessa regler sätts lite ur spel. Tittar man på var jag befinner mig i uttagsperioden är jag typ 68 år med 66 årig fru. Dvs jag har nyligen gått i pension men jobbar lite extra och min fru har gått ner i tid och är på väg att sluta. Tittar man istället på den bortre delen av placeringshorisonten dvs hur länge de sista pengarna ska räcka är jag som vilken 40 åring som helst som troligtvis kommer leva 40-60 år till. Så även om man inom kort plockar ut lite pengar är det väldigt lång horisont på en stor del av sparandet.

Hade jag följt strategin i AP7 Såfa och sett mig själv som motsvarande en 68 årings situation där jag just är i starten av uttagsfasen hade jag haft ungefär 50/50 mellan aktier och räntor. Hade jag istället valt en generationsportfölj från någon av storbankerna för någon i samma ålder hade jag i de flesta alternativen landat ännu lägre i aktieandel ibland så lågt som 25%. Se artikeln hos Placera för några exempel.

Detta till trots känner jag mig trygg med strategin att ligga runt 97% aktier och 3% sparkonto för närvarande. Alla utdelningar i höst kommer återinvesteras, men samtidigt kommer en ganska stor andel av det vi kan spara i form av nya pengar att bygga ytterligare lite buffert med målet att ha i alla fall 5% den dagen även min fru slutar jobba. En årsförbrukning enligt 4% regeln samt utöver det lite extra kontanter för vårt nästkommande bilbyte som bör ske inom det närmaste 1,5 året, även om vi hela tiden skjuter upp det då vår nuvarande bil funkar bra och tappar mindre i värde än vad en ny skulle göra.

Jag har hela tiden räknat med att tjäna mer eller mindre noll och att min fru ska komma hem från jobbet och säga att nu är det slutjobbat. Men på något sätt rullar det på och så skjuts de där första uttagen ur portföljen längre och längre fram. Jag hade en del uppdrag i min firma innan sommaren, sen har det varit ganska lugnt tills nu när det kommit väldigt mycket förfrågningar kring roliga grejer på kort tid. Så det kommer bli en del jobb under okt-dec, fortfarande väldigt liten omfattning om man jämför med ett heltidsjobb så klart. Men när jag nyss tittade igenom bokföringen för de tre första kvartalen och vad som ligger i plan för kommande månader insåg jag kommer göra ett överskott i min firma på 300 000 kr under 2019. Detta på något som jag skulle uppskatta motsvarat runt 10% arbete av en heltid och bara med roliga grejer. Då ska nämnas att siffrorna är lite dopade av royalty för bokförsäljning som baseras på arbete jag gjort tidigare och inte minst att jag började 2019 med att få betalt för en del försäljning från 2018. 

På tal om böcker så har vi har fått trycka upp en fjärde upplaga av min första bok Miljonär innan 30 och pensionär innan 40. I den nya upplagan har jag även gjort en kort uppdatering med "så gick det sen", såhär 2,5 år efter att boken skrevs och ungefär 2 år efter att jag slutade jobba. Så vitt jag kan förstå ska man få den nya uppdaterade boken om man beställer från och med nu. Finns till exempel här hos Adlibris eller direkt från förlaget om du vill ha den signerad.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.