13 Oct, 2019

Fördelen med att vara en enkel människa

När vi i somras köpte en ny TV hade de en kampanj så vi fick ett ljudsystem (en sån där lång limpa som ligger framför TVn och en låda på golvet) nästan på köpet. Min fru gjorde det mesta av researchen då jag inte är speciellt intresserad av teknik, men det jag snappade upp var att man både från butikens personal och på olika forum hävade att ljudet i nya TV-apparater var under all kritik. Ska man köpa en ny fin TV måste man lägga några kronor på ett bra ljud var den tydliga och samstämda bilden. Så när ljudet blev nästan gratis som en del av ett paketerbjudande var det inte mycket att fundera på. Nu några månader senare slår jag nästan aldrig igång systemet, jag märker helt enkelt ingen skillnad mot vanliga TV-ljudet (ok kanske om jag verkligen höjer volymen och sitter och koncentrerar mig på att höra skillnad, men upplevelsen i att se om film/serie med ljud från TV eller systemet kommer inte skilja sig åt).

När vi för några år sen skulle köpa vår bil fanns modellen vi fastnat för i två olika motorstyrkor. Försäljaren sa att nästan alla valde den starkare motorn (han ville väl sälja den av förklarliga skäl så jag tar det med en nypa salt) men att det bästa var att själv bilda sig en egen uppfattning. Tipset var då att börja med den svagare motorn och köra ett varv och sen byta till den starkare motorn och provköra den också för att känna skillnaden. Vi var mer än nöjda med den svagare motorn och testade aldrig den starkare. Idag när jag kör bilen är mitt stora problem att jag kör för fort så fort jag inte använder farthållaren på motorvägen och att snabbt komma om en långtradare är inga problem. Att vi skulle behövt en starkare motor har aldrig slagit mig.

Jag har ju tidigare skrivit om på bloggen att det alltid blir en stor besvikelse när vi är hemma på middag hos mina föräldrar som ibland brukar bjuda på champagne som fördrink. De åker ofta ner till Frankrike på sommaren och besöker vingårdar och fyller bilen med flaskor som räcker hela året. Så vi har säkert blivit bjudna på 5-6 olika sorters champagne. Hittills har ingen champagne vi fått stuckit ut på ett positivt sätt mot den cava för 80-90 kr som vi dricker hemma hos oss. 

När jag förra månaden hade slösmånad bestämde jag mig för att testa Hernö Gin som jag hört mycket om. Jag tänkte då att jag skulle kolla upp på Twitter vilken tonic som rekommenderades av experterna för att verkligen ge det hela en seriös chans. Jag ställde frågan den 12 september, men sånt här älskar ju folk att diskutera så tipsen har haglat och senast igår kom det nya tankar (flaskan gin är slut sedan länge). Det var ju inte bara vilken tonic man skulle ha till vilken gin som gick att diskutera utan det var tonic med granskottssmak och några enbär som skulle kastas i och liknande. Igår kändes det som vi nådde "peak GT-tips" när jag fick höra att det var viktigt med mycket is. Men man kan så klart inte bara göra lite is i frysen och slänga ner, nej det ska vara KÖP-IS som "generellt sett är mycket bättre än den man gör hemma". Jag bad ju om tips så är mycket tacksam att personer med stort intresse för gin kommer med tips, men samtidigt tror jag det är en välsignelse att vara rätt enkel i sin smak om man vill spara sig till ett liv i frihet.

Om det var hemskt att se på TV utan bästa ljudet, trist att köra bil utan riktigt stark motor och blaskigt att dricka en drink med hemmagjord is så blir ett sparsamt liv troligtvis ganska jobbigt. Men tycker man det funkar alldeles utmärkt med de enklare alternativen sitter man där och undrar var alla andra som inte sparat 70% av lönen och fortfarande jobbar när de fyllt 50 egentligen gjort av alla pengar. Utan att fatta att bilen som du kör bredvid vid ett rödljud egentligen skulle kunna köra ifrån dig jättelätt om föraren bara tryckte lika hårt på gasen som du gör. Eller att det sitter en granne i lägenheten ovanför och blandar sin drink på köpis.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.