20 Oct, 2019

Så gör jag med Investor som ökade substansvärdet till 596 kr

Ni som följer mig och min sida vet säkert att mitt största innehav för tillfället är Investor och så kommer det antagligen att vara ett bra tag. Det är nästan hela 20% av min portfölj. Starka ägare, stabil utdelningstillväxt och grymma kärninnehav i form av noterade bolag som Atlas Copco 13%, ABB 10%, Astra Zeneca 10%, SEB 9%, Epiroc 5%, Nasdaq 4%, Ericsson 4%, SOBI 2%, Electrolux 2%, SAAB 2%, Wärtsilä 2% och Husqvarna 2%. Nu i veckan rapporterades Q3 kvartalsrapporten.

Totalavkastningen uppgick till 8 procent under kvartalet jämfört med 2 procent för SIXRX avkastningsindex.

Skuldsättningsgraden (nettoskuld/rapporterade totala tillgångar) uppgick till 4,6 procent (6,1 per 31 december 2018).

Beräknat Substansvärde idag 596 kr och aktie kurs 484 kr. Substansrabatt enligt Ibindex 19,3%.

Förvaltningskostnad på rullande 12-månadersbasis till 0,11 procent av det justerade substansvärde.
 

"I världsekonomin har ledande indikatorer fortsatt att falla och osäkerheten kring handelskrig och Brexit kvarstår. Givet detta är vår högsta prioritet att säkerställa att våra företag är agila och att Investor bibehåller finansiell flexibilitet. Det tredje kvartalet 2019 var starkt för Investor, men vi är antagligen på väg mot en avmattning i den ekonomiska aktiviteten". -  VD och Koncernchef Johan Forssell.

 

Så tänker jag och gör med Investor;
Jag tänker inte sälja eller omallokera Investor och köpa något annat. Funderar heller inte att köpa fler Investor aktier, däremot kan det bli arbitrageaffärer om det skulle dyka upp något sådant tillfälle. De enda branscherna som jag saknar hos Investor är väl fastigheter och livsmedel, annars har de allt. Det är bara att se bilden ovan med den genomsnittliga årliga totalavkastningen för de olika tidshorisonter och summera det med att Investor är ett självklart innehav att äga för min del. Om jag var tvungen att välja enbart en aktie för min portfölj skulle Investor vara storfavorit för det. samma gäller istället för en Sverigefond. Med en låg förvaltningskostnad på 0,11% och historiska avkastningen är Investor ett smart val framför en Sverigefond. När jag läser Investors rapport är de viktigaste delarna för mig substansrabatten, substansvärdet, nettoskulden, totalavkastningen och VD-orden. De övriga delarna innebär att jag måste djupdyka i alla noterade bolags siffror och rapporter. Jag anser att det är väldigt sunt av Investor att sänka nettoskulden och vara aktsam för den kommande avmattningen i industrin och belåna sig mer när det bottnat och därmed öka innehaven. Med dessa ord sagt så är det nog aldrig fel att månadsköpa Investor närsomhelst och tycker inte att det är dyrt i jämförelse med börsen i övrigt. Du har till och med en rabatt på 20%!

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.