22 Oct, 2019

Skatt på plastpåsar

Ingen kan väl missat snacket om den nya skatten på plastpåsar som ska träda i kraft 1 maj 2020. Det blir 3 kr skatt på en plastbärkasse och 30 öre på en sådan där liten som man lägger frukt/grönsaker i inne i själva butiken. Jag ska erkänna att jag inte är 100% insatt i alla delar av problematiken med plast, mer än att det är ett jätteproblem med plast i världshaven och där har man ju svårt att se att någon större mängd svenska påsar (eller sugrör) skulle hamna. Men absolut om man kan minska tillverkningen med några tiotals miljoner plastpåsar per år borde det väl vara positivt även om de slutar med att de eldas upp och blir värme och inte hamnar i havet.

Då jag själv inte köpt en plastpåse i syfte att bära hem mat från matbutiken på många år har jag lite svårt att exakt beräkna fördelningen av volym på mat som bärs hem och sopor som slängs ut. Men eftersom innehållet i förpackningarna äts upp och de flesta väl i alla fall sopsorterar de enklaste grejerna som konservburkar och pant så borde behovet av soppåsar vara betydligt mindre än bärkassar. Frågan är då var alla kassar tar vägen? Om man bär hem 50 liter mat men bara slänger 10 liter sopor. Ligger det då 4 ihopknycklade bärkassar i botten av varje fylld soppåse? Jag är på riktigt nyfiken. När jag var barn och bodde hemma tror jag aldrig någon i vår familj hade med väska eller tygpåse till butiken, och visst vi hade väl ett lager på 20-30 påsar under diskbänken, men jag har inget minne av att lagret växte vecka för vecka. Så var tar alla påsar vägen?

En sak som jag först inte riktigt förstod gällande skatten var om det skulle gälla påsar på rulle som man köper som just soppåse. Men efter lite efterforskning igår visade det sig att dessa inte kommer påverkas av skatten. Dvs påsarna på 30 liter som vi köper för 50 öre styck på Ö&B kommer inte beskattas. Det betyder att besparingen inte längre kommer vara runt 2 kr per soppåse jämfört med att slänga soporna i en bärkasse, utan snarare 4,50 kr per styck eller 90% billigare. Dessa påsar som vi köper har samma storlek men är lite tunnare än en vanlig bärkasse, men det är inga problem då bärkassen ska hålla för 10-15 kg medan en soppåse sällan väger mer än 1 kg. Sen finns det ännu tunnare och billigare påsar men då börjar det bli lite risk för läckage vid minsta ojämnhet i påsen.

Är det nu så att man kan anpassa behovet av plastpåsar till mängden sopor istället för mängden matvaror och dessutom få folk att byta till en lite tunnare typ av påse borde de sparas en hel del plast. Det ska bli kul om det får någon effekt på åtgången. Med tanke på hur många som handlar i butiker som är 30% dyrare än butiken som ligger 1 km bort så har jag svårt att tro att de bryr sig nämnvärt om kassen kostar 2 eller 5 kr. Och några 100 miljoner i extra skatteintäkt är väl nästan felräkningspengar.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.