24 Oct, 2019

Dags att börja spåna på utdelningar 2020

Det är ett kvartal kvar till bolagen kommer med besked om utdelningarna för nästa år, men redan i samband med Q3-rapporterna har vi fått lite ledtrådar som gör att det är svårt att låta bli att börja spåna på utdelningarna. Att några bolag höjer och några sänker hör till men det övergripande målet för mig är 3% organisk utdelningstillväxt, dvs att jag hade fått 3% högre total utdelning i kronor om jag inte hade köpt en enda ny aktie. Det kommer så klart också slå mellan åren där utdelningen stiger 6% något år och ligger still nästa. Men 3% är målet varje år. Nu kommer jag återinvestera all utdelning under 2019 och har dessutom nysparat lite under några månader. Vilket gör att totala utdelningen i kronor bör växa med minst 7% för att motsvara 3% organisk tillväxt.

Hur ser det då ut? Mina tre största innehav är Investor, Industrivärden och Castellum. Skulle Investor fortsätta att höja med 1 kr motsvarar det 7,5% höjning av utdelningen. Industrivärden sänkte sin utdelning 2016 och har sedan dess höjt med ca 5% om året och med tanke på att man minskat skuldsättningen när man sålt ICA så borde till och med försiktiga Lundberg kunna unna sig och oss andra ägare att höja med 25 öre som tidigare år vilket motsvarar en höjning med ca 4,5%. Castellum har ökat förvaltningsresultatet med 7% under Q1-Q3 och i VD-ordet på senaste rapporten används 7% utdelningstillväxt i ett exempel på vad vi kan vänta oss. Så det känns som en rimlig gissning för nästa år. Så här långt ser det ju lovande ut för målet 3% tillväxt om de tre största bolagen skulle höja med 4,5%, 7% och 7,5%. Men allt är inte guld och gröna skogar.

Jag har ett par procent preferensaktier i portföljen och där blir det ingen höjning. Sen har jag ca 2% Nordea och ca 2% Sampo som både aviserat att det blir en sänkning nästa år. Att H&M skulle höja sina 9,75 kr känns avlägset, även om risken för sänkning bör minskat.

Ja det kan bli en rysare, men tack vare att jag återinvesterat två års utdelningar sen jag slutade jobba och att hela 5 bolag höjde utdelningen med mer än 15% i år känns det helt ok om det blir ett mellanår där 3% organiskt och 7% totalt i rena pengar tack vare nya köp blir precis på gränsen. Över tid är jag trygg med att en portfölj med runt 4% direktavkastning i genomsnitt kommer kunna generera 3% i utdelningstillväxt över tid för att kompensera för inflationen.

Har ni börjat räkna på era utdelningar för 2020 redan nu eller tar ni det som det kommer?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.