27 Oct, 2019

En passiv inkomst som grundplåt

Jag läste nyss i Aftonbladet om skådespelaren Henrik Dorsin som valt att fortsätta spela sin roll Ove i Solsidan för pengarnas skull. Jag har inte sett de senaste säsongerna men tycker serien var riktigt bra de första 2-3 åren, innan det började gå på lite tomgång enligt mig. Tydligen ska nu tre säsonger till spelas in under de kommande sex åren. Om jag tolkar artikeln rätt så har även Henrik börjat tröttna lite på rollen men ser det som ett bra betalt jobb som ger en stabil grund till 2025. Troligtvis med rätt begränsad arbetsinsats under några veckor varannat år. Målet verkar inte vara att bara behöva jobba några intensiva veckor varannat år för att vara ledig resten, utan rollen skapar snarare förutsättningar för att ta osäkra eller dåligt betalda uppdrag som han brinner mer för. Som tex att skriva egna pjäser.

Jag tycker det finns klara likheter med det här med att ha en passiv inkomst. Många tolkar det som att FIRE handlar om att man snålar och sparar så hårt man bara kan några år runt 30 och sen ska man lägga sig i soffan och slappa de sista 50 åren i livet. Så verkar dock väldigt få som verkligen gör verklighet av det här med tidig pensionering göra i verkligheten. Det handlar snarare om att precis som Henrik Dorsin ha en stabilitet som gör att man har råd och möjlighet att göra saker man brinner för oavsett om de ger bra betalt, dåligt betalt eller inte betalt alls. Skillnaden är att en passiv inkomst i form av en aktie/fondportfölj troligtvis kommer räcka mycket längre än de kommande sex åren som Solsidan är planerade för. Och du behöver heller inte avbryta det där andra som du brinner för eller planera din bostadsort utifrån att Felix Herngren mailar inspelningsschemat för säsong 8 nästa höst.

Det här med den passiva inkomsten som en grundplåt är något jag tänker på och gillar mer och mer. När jag började spara till min första miljon var jag helt inställd på att jag skulle försöka få ihop 10 miljoner innan 40 för att sen aldrig mer behöva tjäna en krona. Nu slutade jag jobba långt innan 10 miljoner (räknat på mig personligen hade jag snarare 5 miljoner i portföljen + 1 miljon i boendet när jag gjorde min sista arbetsdag som fast heltidsanställd). Att ha en grundplåt som gör att man överlever och har mat och husrum för resten av livet men ändå sikta på att tjäna några tusen i månaden för de mer frivilliga lyxkostnaderna tror jag kan passa många. Man får hålla hjärnan igång och för någon som sparat och tänkt väldigt mycket på pengar under några år så är det nog ofta till viss del ett nöje/intresse att tänka på vilka möjligheter som finns att tjäna lite pengar. Det kan vara roligare och lättare att hitta motivation och engagemang i vissa affärsprojekt om det faktiskt spelar lite roll om det går så bra så det ger någon ersättning. Skulle man dra igång något som inte funkar så är det inte hela världen att plocka ut lite mer ur portföljen under en kortare period eller minska lyxkostnaderna tills man kommit igång med något annat. Men man får så klart passa sig för rena förlustprojekt som snabbt kan urholka kapitalet man byggt upp.

Sen är det så klart väldigt skönt att ha lite luft och säkerhets marginal i kalkylerna också. Och det kan säkert upplevas stressande om man drar igång projekt som man räknar med ska ge lite överskott som sen inte funkar som planerat. Eller om man tror att man ska kunna få lite ströjobb men har svårt att hitta något. Även om det givetvis är 10 resor värre om man inte har basbehoven täckta av en passiv inkomst i ett sånt läge.

Det ska verkligen bli spännande att se om jag och min fru något år de kommande 20 åren kommer tjäna mindre än 100 000 kr om året ihop vid sidan om portföljens passiva avkastning. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.