1 Nov, 2019

Bygg en förmögenhet

 

 

Vi har läst Marcus Fridells bok – Bygg en förmögenhet

 

Boken är uppdelad i tre delar; 1. Vad är ett investmentbolag, 2. Att investera i investmentbolag och 3. Lär känna investmentbolagen. I första delen skriver Marcus om vad ett investmentbolag är och hur de jobbar men han berättar också historien om varför de skapades från första början. Det här är faktiskt en riktigt intressant del av boken och även om vi visste om hur de kom till så var det här en trevlig påminnelse om hur svenska banker för 100 år sedan förbjöds att äga industribolag. Intressant också att läsa om hur investmentbolagen jobbat med belåning genom åren. Speciellt det lilla avsnittet om fastighetskungen Sven-Olof Johansson var uppskattat från vår sida.

I nästa del får vi lite mer konkreta tips hur man kan agera för att investera klokt i investmentbolag.  Ett citat från den här delen som fastnade var ”diversifiering är den enda gratislunchen” – Harry Markowitz. Lite diskuterbart när det kommer till aktier men ändå ett utryck som vi gillar. Det går till exempel att matcha en investering i Investor med en investering i Kinnevik utan att krocka allt för mycket. I den här delen går Marcus även igenom hur det fungerar med substansrabatten. Ett ämne som vi upplever att många inte har förstått. Även de aktuella bolagens onoterade delar redovisas i den här delen av boken. För oss som har förhållandevis bra koll på dessa bitarna bar det ändå mest läsvärt att läsa om hur den riskjusterade avkastningen ser ut när man jämför fonder och investmentbolag. Det är givetvis så att vi trodde oss veta svaret (och det gjorde vi med) men det var faktiskt första gången vi såg det presenterat i akademiskt utförande. Studenterna Ahlin & Ahnve vid Uppsala universitet har skrivit avhandlingen.

Den tredje och sista delen går i detalj in på de tio största svenska investmentbolagen:

Investor – De svenska investmentbolagens moder

Kinnevik – En snabbfotad 80-plussare

Lundbergföretagen – Det östgötska fastighetsimperiet

Industrivärden – En anrik sfär med nytt blod

Latour – Säkerheten först i Douglas framgångssaga

Öresund – Herr Qvibergs del i ”skilsmässan”

Creades – Hagströmers jakt på morgondagens stjärnor

Svolder – Små bolag har skapat stora värden

Bure – Arvet från löntagarfonderna

Traction – Framgångsrik företags utveckling

Vi får här läsa den mycket intressanta historien kring de olika bolagen. I vissa går den tillbaka till mitten av 1800-talet och andra startades efter 2010. De bär alla med sig intressanta historier och vi uppskattar verkligen den här typen av information. Sen gås även innehaven igenom på ett föredömligt sätt och det finns ju de som uppskattar det också ;).

Sammanfattningsvis tycker vi att Marcus har skrivit en mycket bra bok som främst riktar sig till den som är lite nybörjare på det här med aktier och investmentbolag men även vi som känner oss som lite av gamla rävar när det kommer till såväl aktier som investmentbolag hittade en hel dal intressant och matnyttigt i boken. De inledande delarna hade gärna fått vara obligatorisk läsning i alla gymnasieskolor om vi fått välja. För det hör väl ändå till allmänbildning att veta vad ett investmentbolag är? Boken är inte bara bra, den är läsvärd också! Därför är det vårt råd till er som läser detta inlägg: gå till närmaste bibliotek och be dem beställa hem boken så ni kan låna den där. Helt gratis för er som lånar den samtidigt som Marcus faktiskt får en Saas-betalning för varje gång någon lånar boken. Win-win i dess ädlaste form och som skattebetalare kan jag gärna bidra till att folk lär sig mer om aktier och investmentbolag.

Vi kommer ha en utlottning av boken inom kort, missa inte det!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.