5 Nov, 2019

Riskspridning

Vi leker med tanken att Adam har alla sina pengar investerade i en svensk indexfond. Kanske till och med en som bara följer de 30 mest omsatta bolagen på börsen. Då hela den svenska börsen utgör mindre än 1% av ett globalt index och fonden inte ens följer hela Stockholmsbörsen är det lätt att tänka att det är extremt smalt av Adam att lägga alla sina pengar i en fond som bara investerar i 0,5% av de globala börserna. Men är det verkligen att lägga alla ägg i samma korg om vi tänker lite utanför börsbubblan en kort stund? En väldigt stor korg i så fall.

Adams syster Berit kanske driver en egen klädbutik i Motala. Där har hon investerat alla sina pengar och till och med tagit lite lån för att komma igång.

Adams bror Claes skulle kunna jobba som låssmed i Göteborg, med en låg grundlön men med en bra bonus om det går bra för den lilla firma där han är anställd. Tyvärr kan han inte påverka resultatet så jättemycket då det mest handlar om ifall firman vinner större upphandlingar.

Om vi då jämför Adams smala innehav så består hans fond till ungefär 7% av H&M. Som i sin tur består av cirka 5 000 butiker fördelade i över 70 länder. Det ska alltså jämföras med en butik i en svenska stad för hans syster. Hon påverkas avsevärt om kommunen behöver gräva upp gatan utanför hennes butik i några månader. H&Ms aktieägare skulle knappt märka om ett 10 stora gallerior i södra Europa brann upp på samma dag.

Adams fond består också av cirka 6% Assa Abloy, ett bolag som består av ett antal olika divisioner, har olika varumärken och som bara under 2018 köpte upp 19 andra bolag inom segmentet lås. Alla dessa 19 bolag som köptes upp under 2018 är mycket större än det där brodern Claes jobbar.

Som om inte detta vore nog så står till exempel Investor för 5,5% av Adams fond. Investor som i sin tur äger ett stort antal dotterbolag varav många är gigantiska och bestående av ett antal olika divisioner. Det kan låta smalt med en fond som bara investerar i så lite som 30 bolag i ett litet land. Men börjar man gräva lite i det så får man del av enormt många bolag och resultatet av miljontals anställdas jobb varje dag även i en så smal fond.

Nu eftersträvar jag själv en stor riskspridning och har en ganska stor del av våra pengar i globala indexfonder just för att minska risken. För även stora bolag som H&M med 5000 butiker eller Telia med en stabil konjunkturokänslig verksamhet kan som bekant gå ner 50% eller mer i pris. Men jag tycker man ska komma ihåg att aktier och fonder generellt sett är en fantastik riskspridning jämfört med alternativen. Att lägga alla pengar i en asiatisk fastighetsfond kan låta smalt, men jämfört med kinesen som tagit alla pengar för att köpa ett hyreshus i Chongqing (tydligen en stad i kinas inland med cirka 25 miljoner invånare) så är riskspridningen otrolig. Och när man hör att en globalfonder inte är så bred som den låter då över 50% kan utgöras av USA och hela 2% av fonden ligger placerat i Apple så får vi komma ihåg att dessa 2% är fördelade på ett enormt stort bolag verksamt över hela jorden.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.