7 Nov, 2019

Amido IPO

 

Dags för en ny börsintrodkution - Amido

 

 

Via en, eller snarare mer eller mindre alla, ekonomipoddar vi följer har vi hört om Amido och hur de ska förenkla för alla företag, kommuner och regioner med hjälp av ett gemensamt gränssnitt för olika passersystem. Det här låter verkligen som en tjänst som ligger i tiden och det gör att vi tittat lite extra på bolaget inför noteringen. Med Amidos tjänst ska tex SOS automatiskt kunna komma in genom alla dörrar som är anslutna till systemet. Man ska även kunna sköta låsning och upplåsning via mobilen eller datorn mm.

I reklamerna har man kunnat höra VD Johnny Berlic berätta om Amido. Johnny är en glad lax och det går att se hans presentation av företaget via länken nedan. Johnny har en historia hos Mindmancer där han ägde en stor del av bolaget när han slutade 2016.

Lite kul kuriosa till noteringen är att de också gjort en kalkylator som beräknar intäkter mm utifrån hur många nycklar man knyter till systemet mm. Testa den gärna här: Kalkylator Amido

 

Verksamheten genererar vinst under de tre senaste verksamhetsåren och även om tillväxten avtagit en aning det senaste verksamhetsåret så har såväl omsättning som vinst växt förhållandevis stadigt under de tre verksamhetsår som redovisas i prospektet. (2016, 2017 och 2018). Till det kan nämnas att Amido utsågs till Gasell av Dagens Industri 2016 vilket indikerar att de redan då växt en del. Vinsten 2016 var dock blygsamma 68.000 kr.

Amido anger själva att de är på en tillväxtresa och på hemsidan kan vi läsa:

” EN TILLVÄXTRESA

Amido hanterar över 650 000 digitala nycklar för landets största fastighetsägare. Det är en tillväxt på över 250 % de senaste två åren och det bara fortsätter. Med en omsättningsökning på 66 % under lönsamhet för det första halvåret 2019 så är vi stolta, men inte nöjda ännu. Vår målbild är att de närmaste tre åren nå 1,5 miljoner digitala nycklar i Sverige och 10 miljoner digitala nycklar i Europa. I Sverige är vi på god väg mot målet med en orderstock på över 100 000 nycklar och nya kunder som kommer in. Vi listar nu Bolaget för att ta in kapital för att dels fortsätta resan i Sverige, men framför allt för expansionen i Europa och utveckling och lansering av nya tjänster.”

 

ACCAS – Access Control As A Service

Den här delen av bolaget jobbar som rubriken skvallrar om, med att lagra information i molnet och här har man lyckats skapa ett eget buzz-word som säkert lockar en och annan investerare för vem har inte hört om SAAS? Och självklart är detta en del av Amidos verksamhetsmodell också. Man erbjuder en prenumeration av tjänsten och det är ytterligare en anledning till att det här kan bli en IPO som lyfter.

Anledningen till Notering

Anledning till emission och notering är att man vill satsa på en internationell expansion dit också en bit av hälften av emissionslikviden ska gå.

 

Ägare

 

Gemgård AB 3 241 000 st aktier 19,28%

Hall, Torbjörn 2 593 700 st aktier 15,43%

Berggren, Oskar2 592 700 st aktier15,42%

Emgård, Peo 2 592 700 st aktier 15,42%

Selstam, Andreas 2 480 900 st aktier 14,76%

Johnny Berlic Ent AB 1 611 000 st aktier 9,58%

Saltasviken AB 100 000 st aktier 0,59%

Radomski, Richard 79 000 st aktier 0,47%

Lehto, Liisa 63 890 st aktier 0,38%

Dentia Consulting AB 60 000 st aktier 0,36%

Övriga aktieägare 1 394 549 st aktier 8,31%

Tot alt 16 809 439 st aktier 100,00%

 

Fakta om noteringen

Teckningsperiod: 23 oktober - 8 november 2019

Emissionsbelopp: 33 MSEK

Emissionsvolym: 6 miljoner units. 1 unit innehåller 1 aktie och 1 teckningsoption

Erbjudandepris: 5,5 SEK per unit.

Courtage: ---

Antal befintliga aktier: 16 809 439

Bolagsvärde före Erbjudandet: Cirka 92 MSEK

Minsta teckningspost: Minsta teckningspost ska uppgå till 1 000 aktier motsvarande 5 500 SEK Beräknad tid för offentliggörande av emissionens utfall Omkring 4 dagar efter emissionens avslutande

Likviddag: 15 november 2019

Villkor teckningsoption: Lösenperiod: 30 april 2021 Lösenpris: 7 SEK Villkor: Tre (3) teckningsoptioner ger rätt till teckning av En (1) ny aktie.

Handelsplats: Amido har ansökt och är godkänt för upptagande av Bolagets aktie till handel på Spotlight Stock Market villkorat att spridningskravet i Erbjudandet uppfylls, med beräknad första dag för handel 2 december 2019.

Teckningsåtaganden: Teckningsåtaganden finns om ca 15 % av erbjudandet och garantiåtaganden finns på ca 76 % av erbjudandet och detta gör oss faktiskt en aning oroliga. Det kommer garanterat att bli tecknat till 76 % men om det överstiger det kan en del av, eller mi värsta fall alla, ankarinesterarna att dra sig ur vilket de sannolikt göra om erbjudandet inte övertecknas rejält.

Lock-up: Befintliga storägare omfattas av lock-up i 9 månader avseende deras befintliga aktier. Alltså aktier ägda innan noteringen. Vi kan inte hitta någon information om hur det ligger till med de nytecknade aktierna/unitsen och får utgå från att ingen lock-up finns på dem. *korrigering: enligt uppgift från noteringspartnern omfattas även merparten av teckningsförbindelserna (4,8 MSEK) av 9 månaders lock-up.

Ankarinvesterare: Markus Emgård är styrelsemedlem i både Amido och Gemgård AB. Gemgård AB har utöver ovan innehav också lämnat teckningsförbindelse på 72 727 units. Johnny Berlic Enterprises Aktiebolag ägs av VD Johnny Berlic. Johnny Berlic har utöver ovan innehav också privat lämnat teckningsförbindelse på 182 000 units. Dentia Consulting AB som ägs av styrelsemedlemmen Alexander Tasevski har utöver ovan innehav också lämnat teckningsförbindelse på 181 818 units.

 

Varningstecken

 

Vi ser faktiskt ett och annat varningstecken i den här investeringen. Dels tyder det faktum att bolaget själva gör så mycket reklam för noteringen på att de är smått desperata.

Möjligheter

 

Det faktum att noteringen är så pass liten samt att produkten verkligen ligger rätt i tiden gör att vi ändå tror att det här kan bli en bra resa både på kort och lång sikt. Vi har akronymerna SAAS och ACCAS med i prospektet och bara det borgar för några hundra extra intressenter. Dessutom tjänar  att företaget redan tjänar pengar vilket också något som talar för dem. Vi kan enkelt räkna upp ett stort antal nyemissioner där bolagen blöder pengar och behöver pengar till den nuvarande löpande verksamheten. Vidare så har vi ganska tydliga insidersignaler då både VD och storägarna går in med en hel del pengar.

Vi kommer teckna en liten post trots att vi ser betydande risker i noteringen.

 

Mer info om notering av Amido

AmidoBörsplus

IPO.se - Amido Börsnotering

Amido - Intervju med VD

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.