8 Nov, 2019

Boken 101 tankar om aktier

Jag har läst en relativt ny bok som jag tänkte tipsa om. Boken heter 101 tankar om aktier och är skriven av Ludvig Rosenstam Åhman. Boken är utgiven på Sterners förlag, dvs samma förlag där jag gett ut mina två böcker.

När jag fick boken av Jan på förlaget var min första tanke att det var en genial idé som författare att skriva 101 tankar om något. Då kan man skriva lite lösa stycken och slippa hålla en röd tråd och fundera på i vilken ordning saker och ting ska komma tänkte jag. Men så var det verkligen inte när jag väl läste boken! De 101 tankarna är tydligt uppdelade i 10 olika kapitel med teman som tankefel, mentala modeller, långsiktighet, sparande, strategi, risk etc. Det finns alltså en tydlig röd tråd och förutom kapitlen hänger varje tanke ihop med två andra tankar i boken vilket snyggt hänvisas till i slutet av varje avsnitt. Det som först såg ut som en enkel lösning med 101 spridda tankar var snarast motsatsen i en otroligt strukturerad och genomtänkt produkt med en tydlig röd tråd. Varje kapitel avslutas dessutom med en sammanfattning av de 10 tankarna i form av en kom ihåg lista.

Som ni såg i kapitelnamnen ovan så handlar det inte bara om aktier utan även sparande och investering i ett vidare perspektiv. Man kan absolut ha mycket nytta av boken även om man väljer att spara i tex fonder istället för aktier. Boken är i huvudsak inriktad på psykologiska aspekter dvs snarare hur ska man tänka än praktiska tips hur man värderar en aktie eller konkreta spartips.

Jag lärde mig en hel del nytt och kände framförallt igen mig själv i många tankefel. Så jag kan rekommendera boken som är på 250 sidor.

För att ta till sig boken på bästa sätt bör man nog läsa den ganska långsamt och ta sig tid att reflektera. Kanske till och med göra lite anteckningar kopplade till sitt egna sparande och investeringar vid de stycken där man känner sig ha mest utvecklingspotential. För mig var det tydligt att jag i avsnitt om sparande, långsiktighet och att undvika jakten på snabba belöningar redan är inne på rätt spår. Medan jag lätt gått i vissa psykologiska fällor som "mentala ankare" och "förlustaversion" när det kommer till aktieinvesteringar. Är du en gudabenådad investerare men har svårt att nå upp till önskad sparkvot kanske du istället hittar dina mentala utmaningar i avsnittet om sparande.

Du hittar mer info om boken på Sterners förlag. Där du även kan köpa ett signerat ex. https://sternersforlag.se

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.