11 Nov, 2019

Bytet till Skandiabanken är klart

Nu har det gått ungefär en månad sen Handelsbanken meddelade att de skulle börja ta ut en avgift på 25 kr i månaden för att ha konto, internetbank och swish. Min första tanke var att det bara var att acceptera och att det är för mycket jobb att byta för att spara 300 kr om året. Men sen började känslan av att det är en princip att inte betala för mycket växa starkare. Och vi är ju ändå två personer i hushållet dvs det handlar om 600 kr om året totalt. Vill du ha mer bakgrund och ett välfyllt kommentarsfält hittar du ett några veckor gammalt inlägg här.

Så vi drog rätt omgående igång jobbet med att byta bank till Skandiabanken. Jag hade nog trott det skulle vara lättare med hjälp av ett mobilt bank-id. Men det har varit en ganska långdragen process och med facit i hand är det högst tveksamt att det varit värt jobbet, inte minst eftersom risken ändå finns att även Skandiabanken inför en avgift i framtiden. Men om Skandiabanken forsätter vara gratis några år till så börjar det väl bli en ok timpeng för bytet.

Jag har i alla fall suttit runt 1,5 timme i kö för att få chatta och prata telefon. Det blev också "något fel" som de inte kunde specificera på telefon eller chatt eftersom de inte visste att jag var jag trots att jag kunde verifiera med bank-id. Det gjorde att de skickade ut blanketter där jag var tvungen att kopiera mitt körkort och skicka tillbaka (tur att min fru jobbar annars hade det blivit ett projekt att få tag på kopiator). Efter det kom ett rekommenderat brev som jag fick hämta ut på lokala tobaksbutiken innehållande en engångskod som jag behövde för att aktivera det hela. Så det har varit säkert 3-4 timmars jobb att få till detta. Plus kanske en timme att döda gamla autogiron och e-fakturor och starta upp på nytt. Men nu är det gjort och verkar fungera bra.

Nu återstår bara att se om det är så illa att man måste gå till ett kontor för att komma loss från Handelsbanken. Eller om det går att lösa på distans. Avgiften börjar gälla 1/1 så vi har lite tid på oss och jag ska bara säkerställa att allt funkar och är igång som det ska i slutet på november innan jag stänger ner Handelsbanken. 

Så har ni inte dragit igång bytet än så bör ni räkna med att det är några timmars jobb och kommer ta några veckor. Det där "något fel" som jag inte fick förklarat närmare gjorde att det tog ungefär en vecka längre tid för mig än för min fru att byta, då hon inte behövde skicka in blankett med kopia på sitt körkort. Så det kan ha varit lite extra bökigt för just mig. 

Är ni fler som dragit igång byte från Handelsbanken? Hur har det i så gått för er? 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.