13 Nov, 2019

Vad göra med Akeliuspengarna?

Jag tror inte så många missat att Akelius kommer lösa in preferensaktien i december. Något jag var rätt övertygad om redan när jag skrev det här inlägget. Kul att få rätt, men mycket tråkigt att den löses in redan nu. Jag tror det är svårt att hitta säkrare 5,8% någon annanstans. För mig har det varit en ok investering, jag köpte det mesta strax över 300 kr och har fått drygt 6% årlig utdelning på inköpspriset plus en kursuppgång på 10%. Sen hade det så klart varit ännu bättre att ha något annat framförallt nu det senaste året när börsen gått upp nästan 30%.

Den återkommande frågan runt om på andra bloggar, i min mailkorg och i mitt kommentarsfält är vad man ska göra med pengarna som man får loss från Akelius i december. För min del handlar det om ca 95 000 kr. Jag har inget enkelt och bra svar på vad man kan göra.

Akelius D ger på dagens kurs lägre direktavkastning än prefaktien trots en högre risk. Många hävdar att det är en klar nackdel att ha en fast utdelning i Euro då man tar en valutarisk. Men det skrämmer mig egentligen inte så mycket. Tycker dock 5,7% med ett bra tag kvar till första utdelningen är i lägsta laget. Frågan är också vad som händer med kursen när massa preffpengar ska in. Att stressa ur preffen och köpa d-aktien innan alla andra känns inte heller så lockande med tanke på att man tappar 1,50 kr mot inlösenkursen plus courtagekostad.

Jag håller inte stenkoll på alla preffar men de jag tittat på som känns nästan lika stabila som Akelius handlas till under 5,5% utdelning. Det känns inte bra om man som mig hoppas på att kunna plocka ut 4% plus inflation och skatt. Jag passade på att öka lite i Volati pref förra veckan när den droppade 10 kr till efter att den tappat 10 kr efter utdelningen, utdelningen letade då sig upp över 6,1% vilket känns ok. Då jag inte hade pengar på kontot fick jag använda belåning som nu kommer betalas tillbaka denna vecka genom utdelning från H&M och Investor. Jag tror det kan finnas möjligheter i dessa preffar med låg omsättning då det räcker att någon vill sälja lite aktier snabbt för att kursen ska gå ner. Att lägga en långtidsorder tror jag dock är lite riskabelt då det kan vara bra att slänga ett öga på nyhetsflödet och stamaktien när preffen går ner 10 kr till synes utan anledning då det inte kommit ut något som motiverar nedgången. Så det handlar om att hålla lite koll löpande och vara redo.

Att släppa spåret med preffar och köpa en stamaktie med bra utdelning är givetvis också ett alternativ. Men då är frågan om tajmingen är den rätta att byta från stabila preffar till stamaktier när börsen just gått upp 30%. 

Sammanfattningsvis har jag inte riktigt klurat ut vad jag ska göra. Jag fortsätter bevaka Volati pref som är ett litet innehav och som jag kan tänka mig öka med ytterligare 50 aktier vilket motsvarar ca 30 000 kr (dvs 1/3 av pengarna som jag får loss från Akelius pref). Detta kan jag göra löpande redan innan inlösen med hjälp av belåning om tillfälle dyker upp. Jag kommer kolla kursen i Akelius D i samband med inlösen men skulle nog helst se 6% utdelning för att det ska kännas bra och det känns inte troligt. Resten av pengarna får annars återinvesteras i stamaktier tillsammans med övriga utdelningar som ska återinvesteras löpande under 2020. Det skulle också kunna vara ett tillfälle att ge sig på et nytt innehav för att få lite startkapital nu när jag bara återinvesterar utdelningar för att få lite rivstart. Tex XACT Högutdelande som är en börshandlad fond som jag aldrig kommit igång med, men som skulle må bra av en rivstart på 50 000 för att få någon märkbar plats i portföljen på sikt. Det är dock en helt annan produkt än Akelius pref. Då preffen bara stod för 1% av portföljen är det inte hela världen om det fördelas om lite. Jag har länge tänkt att jag ska jobba mig upp till 4-5% preffar, men om det för närvarande inte går att hitta attraktiva alternativ på rätt sida om 6% utdelning är det ju inget självändamål.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.