Analys
14 Nov, 2019

Sedana Medical analys

Rapportkommentar Q3 2019 (Läs den fullständiga analysen här)

- Ännu ett bra kvartal i backspegeln 
- Förtydligade finansiella mål och plan för listbyte
- Välfylld kassa och stärkt ägarbild

Rapportkommentar.
Ännu ett bra kvartal i backspegeln. Under Q3-19 uppgick omsättningen till 16 MSEK (13), motsvarande en tillväxt om ca 30 %, tolv månader rullande uppgår nu försäljningen till 67 MSEK. Det försämrade rörelseresultatet (EBIT) under tredje kvartalet om -5 MSEK (-2) var väntat och är en följd av ökade kostnader för uppbyggnad av försäljnings- och marknadsorganisationen inom koncernen, samt förberedelser inför IsoConDa-lanseringen. Under 2019 har Sedana fortsatt att uppnå viktiga milstolpar: de närmaste målen är att registrera IsoConDa i Europa under H1-2021, att erhålla marknadsgodkännande i USA till år 2024 samt att etablera sig på de stora marknaderna i Asien. Dessa mål är ett första steg mot att göra inhalationssedering med AnaConDa och IsoConDa till en global standardmetod – med en marknadspotential inom intensivvården som företagsledningen uppskattar till 20-30 mdSEK årligen.

Förtydligade finansiella mål och plan för listbyte. Ambitionen är att växa med 20 % per år intill registreringen av IsoConDa i Europa. Under november förtydligade även Sedana sina mer långsiktiga finansiella mål: den övergripande målsättningen för de europeiska marknaderna är att nå en omsättning om 500 MSEK med en EBITDA-marginal om ca 40 % tre år efter Europaregistreringen av IsoConDa. Detta gäller då endast Europa, varför ytterligare potential finns i andra marknader som t.ex. Kina och Japan. Sedana har även meddelat att de beslutat om att utvärdera förutsättningarna för att notera aktien på Nasdaq Stockholms huvudlista inom 18 månader, något som i sig kan utgöra en värdedrivare i aktien på medellång sikt. 

Välfylld kassa och stärkt ägarbild. Sedana har under hösten tagit in 375 MSEK i en riktad emission för att finansiera genomförandet av aktiviteter för att uppnå marknadsgodkännande av AnaConDa och IsoConDa i USA. Genom emissionen har Sedana dessutom lyckats få in ett antal nya svenska och utländska institutionella aktieägare, vars namn ger ett starkt signalvärde. För ett miljardbolag noterat på First North och med en kursuppgång i år på ca 70 %, är det en prestation och som visar på intresset för bolaget, särskilt då rabatten i samband med emissionen enbart var ca 5 %. 

----------------------------------------

Rapportkommentar Q2 2019 (Läs den fullständiga analysen här)

- Försäljningsmässigt det starkaste halvåret någonsin 
- Kliniska studier enligt plan i kombination med starka distributörsavtal 
- Ökat intresse för aktien – kvalar in i FN25-index

Rapportkommentar.
Försäljningsmässigt det starkaste halvåret någonsin. Under Q2-19 uppgick omsättningen till 17 MSEK (14), motsvarande en tillväxt om 20 %. Q2-19 blev därmed det kvartal med näst högsta försäljningen någonsin i bolagets historia. Tillsammans med Q1-19, som för tillfället innehar förstaplatsen som det försäljningsmässigt starkaste, kan vi konstatera att Sedana Medical gör sitt bästa försäljningshalvår någonsin. Tolv månader rullande uppgår nu försäljningen till 63 MSEK. Det försämrade rörelseresultatet (EBIT) under andra kvartalet om -3 MSEK (-2), förklaras främst av kostnader för uppbyggnad av försäljnings- och marknadsorganisationen inom koncernen, samt förberedelser inför IsoConDa-lanseringen. 

Kliniska studier enligt plan i kombination med starka distributörsavtal. IsoConDa-studien fortlöper planenligt där även ytterligare kliniker har adderats, i syfte att säkerställa att nå målsättningen om att inkludera sista patienten i studien runt årsskiftet 2019/2020. Inlämning av ansökan för marknads-godkännande förväntas ske sommaren 2020, om allt går väl kan då ett marknadsgodkännande i Europa finnas på plats under H2-2021. Utöver Europa är även USA en viktig marknad. Vid pre-IND-mötet i mars var FDA positiva till registreringen av IsoConDa och AnaConDa som en kombinationsprodukt i USA. Planen är att nå ett USA-godkännande 2024. Under juni ingick Sedana Medical även ett tioårigt avtal med en kinesisk distributör, Kyuan Xinhai Medical, ett dotterbolag till Kinas näst största life science-bolag. Ett "fast track” har etablerats för registreringsarbetet av AnaConDa i Kina, där ett godkännande estimeras kunna erhållas inom mindre än två år. 

Ökat intresse för aktien – kvalar in i FN25-index. Sedana Medical fortsätter ta kliv i rätt riktning, både i sitt kliniska arbete och även kommersiellt med en successivt stigande försäljning. Utvecklingen har inte gått aktiemarknaden obemärkt förbi, under juni blev det klart att Sedana-aktien kvalat in som en av aktierna i First North 25 Index. Indexet består av de största och mest handlade aktierna listade på First North. Vi tror att kliniska delmoment, tillsammans med en bra försäljningsutveckling kommande kvartalen, är vad som utgör primära kurstriggers i aktien närmaste tiden. 

----------------------------------------

Rapportkommentar Q1 2019 (Läs den fullständiga analysen här)

- Försäljningsmässigt det starkaste kvartalet någonsin
- Uppnått tre viktiga milstolpar
- Potentiellt marknadsgodkännande i Europa H2 2021

Rapportkommentar

Försäljningsmässigt det starkaste kvartalet någonsin. Under Q1-19 uppgick omsättningen till 17,8 MSEK (15,5), motsvarande en tillväxt om 15 %, därmed blev Q1-19 försäljningsmässigt det starkaste kvartalet i Sedana Medicals historia. Samtidigt så var Q1-18 ett extraordinärt jämförelsekvartal i och med många fall av influensa i stora delar av Europa. En intressant parameter är även att bolagets näst största marknad, Frankrike, visar på kraftig tillväxt om mer än 40 % under kvartalet, något som blir intressant att följa under resten av 2019. Sett till tolv månader rullande uppgår nu försäljningen till 59 MSEK, vilket är väl i linje med våra estimat. Det försämrade rörelseresultatet under första kvartalet om -3,7 MSEK (-1,7) förklaras främst av ökade kostnader hänförliga till uppbyggnad av försäljnings- och marknadsorganisationen samt förberedelser för IsoConDa-lanseringen.

Uppnått tre viktiga milstolpar. Sedana Medical fortsätter utvecklas enligt plan och har under året nått tre viktiga milstolpar; avklarad interimanalys av registreringsstudien, erhållit godkännande av den planerade pediatriska studien och har även genomfört samt erhållit resultat från pre-IND mötet vilket hölls med FDA i USA under mars 2019. Med dessa tre milstolpar uppnådda bedömer Sedana Medical att vägen är utstakad för att göra inhalationssedering inom intensivvård, med produkterna AnaConDa och IsoConDa, till en ny global standardmetod. 

Potentiellt marknadsgodkännande i Europa H2 2021. Interimanalysen som publicerades tidigare under mars visade positiva besked och sista patienten i studien kan komma att inkluderas omkring årsskiftet 2019/2020. Om bolaget kan hålla tidsplanen kan ansökan om ett marknadsgodkännande lämnas in nästa sommar gällande 16 europeiska länder i en första registreringsrunda. Detta skulle i sin tur göra det möjligt att Sedana Medical erhåller ett europeiskt marknadsgodkännande under H2 2021, vilket kan bli en kraftig värdedrivare framgent. Fram till dess kan kliniska delmoment utgöra kurstriggers, tillsammans med en fortsatt god finansiell utveckling där vi räknar med successivt stigande marginaler och en uthållig lönsamhet från 2020. 

Rapportkommentar Q4 2018 (Läs den fullständiga analysen här)

- Fortsatt stark operationell utveckling
- Studien för IsoConDa utvecklas i rätt riktning
- Fortsatt låg värdering baserat på framtida tillväxt och lönsamhet

Rapportkommentar
Fortsatt stark operationell utveckling. Trots att stor del av fokuset 2018 legat på registreringsarbetet av IsoConDa och AnaConDa i nya marknader, växer Sedana Medical snabbare än Bolagets egen målsättning. Under Q4-18 uppgick omsättningen till 15,2 MSEK (10,8), motsvarande en tillväxt om 41 %. Sett till helåret uppgick försäljningen till 57,9 MSEK (40,4), vilket var väl i linje med vårt estimat om 58 MSEK. Tillväxten om 43 % Y/Y är en bra prestation, framförallt med tanke på det operationella fokuset som krävts under 2018 avseende registrerings- och lanseringsarbete. Rörelseresultatet uppgick under fjärde kvartalet till -2,5 MSEK (-1,9), och för helåret till -8,2 MSEK (-3,5). Det något försämrade resultatet förklaras främst av ökade kostnader hänförliga till uppbyggnad av försäljnings- och marknadsorganisationen. 

Studien för IsoConDa utvecklas i rätt riktning. För att kunna nyttja hela AnaConDas potential genom att både ha tillgång till inhalationssedering och läkemedel, arbetar Sedana Medical för att registrera läkemedelskandidaten IsoConDa i Europa. Under mars 2019 fick Sedana Medical resultatet för interim-analysen, vilken visade mindre variationer i effekt än beräknat. Detta innebär att Sedana Medical endast behöver 300 patienter för att genomföra studien, istället för tidigare uppskattning om 550 patienter. Detta stärker indikationerna för att Sedana Medical framgångsrikt kan lansera IsoConDa i Europa. Om processen härifrån faller ut väl, kan ett europeiskt marknadsgodkännande vara på plats under H2-2021.

Fortsatt låg värdering baserat på framtida tillväxt och lönsamhet. 2018 års resultat stärker oss i vår uppfattning att Sedana redan nästa år når ett 0-resultat trots fortsatt höga kostnader för försäljning. Utifrån vår prognos för 2024, d.v.s. tre år efter ett marknadsgodkännande, handlas Sedana Medical till EV/EBITDA 11x. Det är en låg multipel jämfört med industrins genomsnitt, där multiplar omkring 15x för mogna läkemedelsbolag kan anses vara rimligt. I våra estimat för 2024 inkluderas inte heller den potential som USA utgör, där ett marknadsgodkännande väntas bli klart 2023. Det skulle således kunna driva tillväxten ytterligare och då rimligen även värderingen.

Kort om Sedana Medical
Ordförande: Thomas Eklund
VD: Christer Ahlberg
CFO: Maria Engström
Lista: Nasdaq First North Growth Market Sweden

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.