19 Nov, 2019

Hur agera vid nedgång?

Kul med många bra frågor i kommentarsfältet, det underlättar när jag ska skriva nya inlägg. Dels att få förslag på ämnen och dels att veta att i alla fall någon är intresserad av ämnet i fråga. Nu senast från signaturen M som ville ha lite tankar om hur man förbereder sig på en börsnedgång.

Jag gillar den ödmjuka inställningen från M som uppger att hen aldrig varit med om en större nedgång. För det är verkligen en sak att planera för nedgången och säga saker som att man längtar efter rea. Sen sitter man där när bolag går i konkurs, ställer in utdelningen, har negativ orderbok, stora bolag pratar om nyemissioner etc. För det är ju inte riktigt så enkelt som det kan låta att allt är frid och fröjd och vips blir det rea och så kostar Investor 250 kr istället för 500 kr.

Jag ska heller inte säga att jag är superrutinerad även om jag köpte mina första aktiefonder på 90-talet och mina första aktier runt år 2001. Kanske vänjer man sig lite successivt vid nedgångar om man får vara med om några under årens lopp. Jag upplevde nog känslan ungefär på samma sätt när Ericssonaktierna gick ner och jag tappade 10 000 kr år 2002 (jag köpte som tur var inte på toppen år 2000 så jag slapp de första 90% ner) som när jag gick in i finanskrisen 2008 med runt 300 000 kr i aktiemarknaden som halverades i värde det kommande året och när jag tappade över 100 000 kr i värde under en semestervecka 2011. Hur jag skulle reagera på 50% ned idag med en nedgång från runt 10 miljoner till 5 miljoner går bara att spekulera i. Men nedgången på nästan 1 miljon under sista månaderna under 2018 (från toppen på hösten alltså, helåret 2018 landade på 231.000 ner) berörde mig betydligt mindre än 10 000 kr i nedgång 2002.

Så åter till frågan hur man förbereder sig och tänker under en nedgång. Jag har inget bra och enkelt svar som passar alla, men jag tror absolut det är bra att ha en strategi och tanke innan. Min personliga erfarenhet är att det är lätt att bli ivrig och göra saker i lite för snabb takt. Man intalar sig på något sätt att börsen är rimligt värderad här och nu (vilket är en sund inställning). Det betyder att en upp- eller nedgång på 10% på en månad lätt känns som en stor överreaktion. Tittar man till börsen fyra gånger om dagen är det lätt hänt att man blir ivrig och agerar på impuls både vid uppgång och nedgång. Både uppgångar och nedgångar kan bli mycket längre och större än man först tror, men inte alltid så klart. Ibland vänder lika snabbt igen och då finns risk att man ångrar sig att man inte passade på att ta hem vinst eller fyndköpa under den där veckan när marknaden hade spårat ur.

Under den stora nedgången 2008 lyckades jag med med facit i hand ganska bra trots att jag var orutinerad och bitvis ganska impulsiv. Mycket tack vare att jag agerade i flera steg och så klart att jag månadssparade mycket pengar i förhållande till portföljens storlek. Under den starka börsen 2006-2007 hade jag månadssparat i räntefonder och aktiefonder parallellt. När börsen började gå ner växlade jag över till att bara spara i aktiefonder. När börsen fortsatte ner började jag efter några månader flytta över pengar från räntefonder till aktiefonder. När börsen fortsatte ner och räntefonderna var slut lånade jag till slut pengar för att köpa aktier i snabbare takt än månadssparandet tillät. Alla dessa steg hade hållit mig sysselsatt i nästan ett års nedgång vilket gjorde att jag hade tur att pricka botten med det sista köpet för lånade pengar. Hade jag gått in i krisen fullinvesterad (vilket jag ändå tycker man sak göra över tid) och redan haft ansökan om belåning klar hade jag med 99,9% säkerhet börjat köpa för lånade pengar långt tidigare. Kanske hade då nedgången tagit hårdare psykiskt vilket kunde riskerat att jag tagit onödiga risker och vem vet hur jag då hade påverkats psykiskt och vilka risker jag då tagit.

Under den snabba nedgången sommaren 2011 hade jag satt upp en gräns som gjorde att jag skulle ansöka om att kunna belåna portföljen om det gick ner ett visst antal procent. "Tyvärr" vände börsen upp innan detta vilket gjorde att jag aldrig ansökte om portföljlånet. 

Så min personliga slutsats blir nog ändå att man bör förbereda sig mentalt på ungefär hur man tänker göra vid nästa större nedgång. Men man behöver nog inte rigga allt så det är 100% klart för att kunna agera snabbt när läge finns. Låt ev krigskassa ligga på en annan bank än där du har portföljen så det tar lite tid och engagemang att flytta över pengarna. Vänta med att fixa belåning av portföljen tills dess att du verkligen ska använda den så den inte ligger där och suktar dig redan när börsen gått ner de första 5-10%. Genom att agera långsamt kommer du missa vissa fyndlägen som att köpa sommaren 2011 eller mellandagarna 2018, men att missa några såna fyndköp under ditt liv med investeringar har du absolut råd med. Det du inte har råd med är att bli desperat och börja agera irrationellt pga att du mår dåligt över börsnedgången.

Låt också ev finjustering med krigskassa, belåning, rebalansering etc bli en liten topping på en bas av månadssparande in på aktiemarknaden som du bara fortsätter med månad efter månad. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.