Analys
27 Nov, 2019

Maha Energy rapportkommentar Q3 2019

Rapportkommentar Q3 2019 (Läs den fullständiga analysen här)

- Starkt med hänsyn till omständigheterna
- Fortsatt goda förutsättningar för tillväxt
- Värderingen fortsatt låg

Rapportkommentar.
Starkt med hänsyn till omständigheterna. Maha presenterar ett stabilt tredje kvartal, med en rekordproduktion om 3 593 BOEPD, vilket ledde till en omsättningsökning om 78 % till ca 16 MUSD (9). Trots omfattande problem vad gäller såväl utrustning som myndighetsgodkännanden i  Brasilien uppgick EBIT till 9 MUSD (5). I jämförelse med samma period i fjol ökar kostnaderna med 35 % medan EBIT nära dubbleras, vilket är ett bevis på skalbarheten i Mahas affärsmodell. Maha har emellertid under kvartalet reviderat tidigare produktionsmål för 2019 om 3 300 – 3 600 BOEPD till 2 750 – 2 900 BOEPD, vilket i första hand förklaras av ovan nämnda problem i Brasilien. Med anledningen av detta väljer vi att revidera ned våra estimat för 2019 till en omsättning om 63 MUSD (70) (före royalties) med ett EBIT-resultat om 36 MUSD (45). 

Fortsatt goda förutsättningar för tillväxt. Snittproduktionen för september månad uppgick till 4 167 BOEPD, vilket är att jämföra med snittproduktion för årets första nio månader som uppgår till 3 004 BOEPD. Maha har kontinuerligt under det senaste året mött nya problem, där t.ex. tidigare produktionskapacitetsproblem nu är löst, men istället återfinns då problem vad gäller oljedistributionen. Den höga produktionen i september är emellertid ett bevis på att Maha, givet oavbruten produktion, har goda förutsättningar att prestera en omfattande produktions-ökning under 2020. Bolaget annonserade emellertid i början av november att produktionen på Tie-fältet för närvarande är begränsad på grund av både anläggningsspecifika- och  tillståndsproblem. Efter att dessa problem är lösta bör Maha ha möjlighet att löpande producera mer än 5 000 BOEPD. Tiefältet befinner sig dock fortfarande i ett läge där brunnarna kan producera mer än vad fältet försäljningsmässigt kan hantera, vilket minst sagt är en angenäm position, men alltjämt något som måste lösas inför år 2020. 

Värderingen fortsatt låg. Maha annonserade i september att Bolagets 2P-reserver på Tie-fältet har ökat med 62 %, vilket medför att Bolaget nu innehar 2P-reserver om 38,3 MMbbl, att jämföra med tidigare 31,7 MMbbl. Mahas 2P-reserver värderas i dagsläget till EV/2P 55x, vilket är lägre än peers. Maha har en bevisad förmåga att förädla underpresterande oljetillgångar, är lönsamma och visar god underliggande tillväxt. ND/EBITDA uppgår dessutom till blygsamma 0,3x vilket påvisar Mahas starka finansiella position. Med anledning av detta kan värderingsrabatten i förhållande till peers ifrågasättas. Givet ett fortsatt gynnsamt oljepris och att nuvarande problem försvinner, har Maha goda förutsättningar att mångdubbla resultatet under de kommande åren. 

Kort om Maha Energy
Ordförande: Anders Ehrenblad
VD: Jonas Lindvall
VP & CCO: Ron Panchuk
Lista: Nasdaq First North Growth Market

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.