28 Nov, 2019

Att tjäna pengar på aktier är lätt

Rubriken kanske kan låta lite märklig och som ett tecken i tiden såhär efter drygt 10 år med stark börs. Men jag ska förklara vad jag menar och är ute efter.

Jag skulle beskriva mig själv som ganska intresserad av aktiemarknaden men absolut inte jätteintresserad. Det gör att jag följer med en del, lyssna på poddar och läser på "finanstwitter". Jag kanske lägger runt en timme per dag på börsen på något sätt, mest som ett intresse då jag agerar väldigt sällan. Men när man följer med i ett ämne blir det ju automatiskt så att man till stor del följer personer som är mer insatta och kunnigare än man själv är. Twitter (precis som sociala medier i allmänhet) används dessutom ofta på så sätt att många visar upp en lite vinklad sida av verkligheten, dvs man visar hellre upp en graf över sin utveckling under en period där de gått bra än dåligt. Det gör att man lätt får bilden av att väldigt många där ute är väldigt kunniga, lyckas leta upp små okända bolag som de tajmar köpen bra i och skapar en utveckling långt bättre än index. Sådana personer finns så klart, precis som det finns de som är väldigt duktiga inom de flesta områden.

Jag tycker mig också märka på de frågor jag får från läsare att många är på jakt efter dessa resultat själv. Även om man är ganska ny på börsen och kanske inte har tid att lägga ner så mycket tid så vill man hitta den där nästa raketen. 9 gånger av 10 när jag får frågor om bolag så har jag knappt hört talas om bolaget i fråga. Den 10e gången får jag en fråga om ett bolag som jag visserligen har lite koll på, men då är frågan om det är rätt läge att köpa nu eller om man ska vänta till börsen är lite billigare. Inte heller det har jag något bra svar på.

Känner du att du verkligen brinner för det här med aktiemarkanden och vill lägga ner 1000-tals timmar på att lära dig bemästra den så kan du säkert lyckas. Det kräver dock inte bara intresse utan även lite fallenhet för hantverket och dessutom ett starkt psyke. Då kan du säkert lyckas med att uthålligt slå index med några procentenheter om året. Med ränta på ränta blir det fantastiskt på sikt och du kommer kunna bli extremt förmögen. Men det fina är att du helt utan fallenhet och genom att lägga ner 5 minuter om året kan få fantastiska resultat också. Bara genom att spara någon tusenlapp varje månad automatiskt i indexfonder så kommer du få ett resultat som är så otroligt mycket bättre än de flesta personer i din omgivning. Du skulle till och med kunna köpa en jättedålig dold indexfond med 1,5% i avgift vilket kommer kosta dig 100.000 tals kronor i avgifter under ett liv men ändå prestera riktigt bra.

Istället för att försöka hitta nålen i höstacken (succéaktien) så kan du istället bara köpa hela höstacken (indexfonden). Men bara det faktum att du befinner dig på bondgården (valfri aktiefond) räcker långt. De flesta människor är ute i skogen några km från bondgården och snurrar (lågt sparande och det mesta på sparkonto). Sen finns det några som krävt ner sig ordentligt i ett träsk långt från närmaste bondgård (negativ sparkvot finansierat med blancolån).

Jag tänkte avsluta med en liten uppmuntrande bild kopplat till det här med tajming nu när börsen gått bra under en period. Förhoppningsvis har du redan kommit igång med sparande på aktiemarknaden och fått ta del av uppgången, men på lång sikt är det troligtvis en bra affär att börja spara i aktier även idag. Precis som alla andra dagar. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.