5 Dec, 2019

Finansministern

Jag har de senaste veckorna haft nöjet att läsa Anders Borgs nyutkomna bok Finansministern. Först hade jag inga planer på att läsa den, men efter att ha läst flertalet ledare på Dagens Industri, såsom Samhällsarkitekten och reformatorn (läs gärna denna artikel), var min nyfikenhet väckt.

Även om jag alltid utgår från att envar författare alltid är speglad av sin egen världsbild, s.k. fenomenografi, tycker jag att det finns en relativt hög grad av självdistans i boken, om än ej perfekt. Steg för steg tar Borg med sig läsaren på en resa genom finanskrisen anno 2008 och åren som följde. Tydligt framgår hur han och många andra av världens centralbanker såg krisen komma, men detta till trots inte (hann?) reagera innan skiten träffade fläkten.

Extra intressant finner jag kapitlen ”bankkollaps” samt ”operation Lettland” var de som var mest intressanta och tydligt framkommer hur Borg, med medarbetare, lyckades rädda Sverige från en kris som troligtvis hade slagit oss sönder och samman, eller, för den mer komiskt lagda; gula och blå…

Intressant är också att få ta del av nämndas redogörelser om hur det var att vara ansvarig för ett rikes finanser under en krasch; sällan sänggående innan 24:00 och lika sällan ligga längre än 04-05:00, då Borg var nödgad att vara uppe, läsa nyheter från Asien och hur marknaderna där utvecklades. Borg skriver även om hur han led av att vara såväl fysiskt, men framför allt psykiskt, frånvarande från barn och fru. Semester på lantstället var förvisso skönt, men ständigt var hjärnan och tankarna på krisen, utvecklingen, riskerna et cetera.

Det blir aldrig för mycket finanslingo, eller för krångligt, men visst erfordras en viss sorts baskunskap samt ett genuint intresse av dels personen Borg, dels ekonomi, finanskrisen och Sveriges politik, då en stor del av boken berör hur "nya Moderaterena" kom att förlora makten. Beträffande det sistnämnda blir det intressant att få ta del av Borgs egna tankar kring vad som gick fel och vad andra gjorde rätt; hur det svenska folket vilseleddes (beroende på vilket perspektiv som intas). Det framkommer ej tydligt, men implicit kan en tydlig kritik mot dagens styre och dagens samhällssituation i detta avlånga mellanmjölksland vi väljer att kalla för "Sverige" skönjas. Givet dagens situation och det vi dagligen kan läsa om i valfri blaska är empirin för Borgs ställningstagade tydlig.

Efter att ha läst boken har jag även ägnat mig åt att läsa diverse recensioner från svenska blaskor, såsom Expressen (huga!), som lyfter fram den implicita kritik som Borg ger vår nuvarande finansminister, Magdalena Andersson aka. ”Maggan”; ” Hon har inga egentliga ambitioner att förändra samhället. Det är skillnaden mellan en social ingenjör och en teknokrat.”

Beträffande språk har Borg mer kunskap än många av hans fränder och det är sällan som jag finner det omständligt eller mindre passande. Visst finns slarvfel, likt i min egen (och säkert i kommande) bok, men det blir aldrig att läsningen och behållningen tar skada.

Är boken ett givet köp? Njae… visst är den bra, ty om den slutsatsen är det nog få ekonomiintresserade som väljer att höja sin röst. Dock är det mer ”låna på biblioteket”-status än ”köööööp”. Dagens industri rekomenderar att Borgs bok läses samtidigt, eller innan/efter Carl Bilds nya bok Oredans TidJag har ej läst denna, men av det som jag har läst om den upplever jag att den kan vara givande.

Har du läst Svea Rikes före detta finansministers alster och vad är din åsikt tillika recension?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.