2 Dec, 2019

Tjänstepension Privatanställd tjänsteman ITP1 eller ITP2

Nästa artikel att skriva inom Privatekonomi är om Tjänstepensions avtalet; "Privatanställd tjänsteman ITP1 eller ITP2". Industrins och Handelns Tilläggspension. Jag har börjat skriva inlägg som ska vara korta och koncisa med så lite text som möjligt förklara delområdet utan några som helst sponsorer eller samarbeten och försöka ge bästa tipsen. Läs även inlägget Tjänstepension

 

Tjänstepensionen är inte lagstadgad. Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension och det är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren. Villkoren för den och storleken på inbetalningarna bestäms av ditt kollektivavtal under förutsättning att du har ett, annars behöver det framgå av ditt anställningsavtal. Det går även att förhandla din egna tjänstepension med arbetsgivaren. Tjänstepensionen kan du börja ta ut vid 55års åldern.

Du som är kollektivansluten tjänsteman inom den privata sektorn har antingen ITP1 eller ITP2. Du kan logga in hos Collectum, som är valcentralen för kollektivavtalet för att se om du har ITP1 eller ITP2. Det är möjligt att du har tjänstepension från olika kollektivavtal från dina tidigare yrken och det kan du ta reda på genom att logga in hos Minpension. Det finns fler val att tänka på såsom traditionell försäkring, fondförsäkring, återbetalningsskydd och familjeskydd.

Val att tänka på är;

1. Traditionell Försäkring 50%
2. Fond Försäkring 50%
3. Återbetalningskydd
4. Familjeskydd

 

Traditionell försäkring är mindre riskfylld än en fondförsäkring och du behöver inte vara lika engagerad. Hos Collectum behöver du välja 50% Traditionell försäkring och resterande 50% har du möjlighet att välja Fondförsäkring eller Traditionell försäkring. Jag har Traditionell Försäkring i båda delarna och har då valt Alecta som har varit det billigaste alternativet. Försäkringsavgiften är 0,09 procent av pensionskapitalet, men överstiger aldrig 600 kronor per år oavsett hur stort pensionskapitalet blir. Kostnad för kapitalförvaltning är cirka 0,02 procent.​ Alecta är även icke-valsalternativet som innebär att dina pengar placeras här om du inte gör något val. Om du vill ha mer vägledning så kan du läsa på hos Konsumenternas eller PTK Rådgivningsstjänst. En strategi som jag har haft är att vid större dipp flytta Fond Försäkring delen till Danica Pension och välja en fond från deras stora utbud av fonder, exempelvis en Global eller en Sverigefond. Danica Pension och Alecta har ingen flyttavgift så du kan flytta kapital utan att det kostar något. 

Återbetalningsskydd innebär att din familj får det samlade värdet av din pension om du avlider och det betalas då ut som ett månadsbelopp i fem år. Jag har valt med återbetalningsskyddet och om det är så att du känner att din familj inte klarar sig om du avlider så ska du definitivt välja återbetalningsskyddet, men det här innebär ju så klart att du får mindre i pension.

Familjeskydd kan du lägga till om du vill att din familj får en ersättning om du skulle avlida. Det fungerar ungefär som en livförsäkring. Jag har även valt till det. Om du har tillräckligt med kapital vid sidan om så kanske du ska överväga att inte ta med familjeskyddet. 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.