Analys
13 Dec, 2019

ArcAroma rapportkommentar Q2 2019

Rapportkommentar Q2 2019 (Läs den fullständiga analysen här)

- Påbörjad kommersialisering
- Minskad kassa skapar osäkerhet
- Skalbarhet ger lönsamhet

Rapportkommentar.
Påbörjad kommersialisering. ArcAroma ökade i kvartalet omsättningen till 0,5 MSEK jämfört med ca 0,1 MSEK föregående år - en stor procentuell ökning men betydligt mindre än vi räknat med. I vår prognos bedömde vi att intäkterna skulle ta fart redan i detta kvartal men till följd av att processverifieringen ännu återstår för levererade maskiner kunde denna försäljning inte bokföras. Verifieringen har bl a försenats av att olivskörden i Grekland startade först i december. ArcAroma har sedan i somras (förkortat räkenskapsår under 2019: 1/5 till 31/12) påbörjat avskrivningar på balanserade utvecklingskostnader (5,0 MSEK hittills) och kostnadsför numera delar av utvecklingsarbetet (2,3 MSEK), vilket vittnar om att bolaget gått från en utvecklingsfas till en kommersialiseringsdito. Bortsett från dessa redovisnings-förändringar blev rörelseresultatet -8,4 MSEK (-8,5) under räkenskapsårets sex första månader men med ökade avskrivningar och kostnadsföring av utvecklingskostnader steg förlusten till -15,7 MSEK.
 
Minskad kassa skapar osäkerhet. Likvida medel har under den senaste sexmånadersperioden minskat från 30,1 MSEK vid utgången av april till 11,4 MSEK i oktober (Q2), vilket skapar osäkerhet. Förutom de uteblivna intäkterna enligt ovan (kortfristiga fordringar har under denna period stigit från 5,4 MSEK till 13,7 MSEK) beror halvårets negativa kassaflöde av kostnader för kommersialiseringsarbetet inför den stundande olivsäsongen men även fortsatta utvecklingskostnader (4,0 MSEK) och kapitaltillskott till OptiFreeze (1,5 MSEK). Varulagret har under det senaste halvåret också fördubblats till 8,3 MSEK, vilket är en effekt av den ökade aktivitetsnivån. VD anger i rapporten att nuvarande kundorder efter positiv processverifiering kan konverteras till förväntade inbetalningar om ca 15 MSEK under 2020 och ca 8 MSEK under år 2021 och 2022 tillsammans. Han upprepar också ledningens bedömning om ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten (efter rörelsekapitalsförändringar men före investeringar) vid slutet av H1-2020. Skulle likviditeten fortsätta utvecklas negativt bedömer vi att det finns möjlighet att frigöra medel genom försäljning av bolagets OptiFreeze-aktier värda drygt 30 MSEK, enligt aktuell kurssättning. Likviditeten i OptiFreeze-aktien är dock låg och en betydande kursrabatt vid en sådan försäljning kan inte uteslutas.

Skalbarhet ger lönsamhet. Bedömningen är att olivskörden som nu pågår i Medelhavsområdet blir bättre än föregående års dåliga säsong. Den senare satte käppar i hjulet för flera utvecklingsprojekt med OliveCEPT (se analys 2/10), vilket således borde kunna förbättras under 2020. Medan försäljningen av maskiner för OliveCEPT alltid kommer vara säsongsbetonad är marknaden för JuiceCEPT (premiumjuicer) stabil över året och ArcAroma har i kvartalet tecknat två viktiga kommersiella uthyrningsavtal. Ytterligare potential finns i morotsjuice där omfattande utvärderingar har skett med stundande affärsförhandling som följd.

ArcAroma har många intressanta applikationsområden under utvärdering enligt ovan, vilka skapar förutsättningar för långsiktiga tillväxtmöjlighet på en skalbar teknologibas. Vi sänker våra estimat för innevarande år då vi bedömer att merparten av processvalideringen blir klar först under Q1-20. Vi väljer att vara något mer försiktiga i estimaten för nästa år och framåt men som fortsatt bygger på positiva processverifieringar och en god försäljningsutveckling. Detta skulle i sin tur skapa möjlighet för ett positivt kassaflöde på helårsbasis från och med nästa år. Baserat på dagens företagsvärde i relation till vår prognos för rörelseresultat (EV/EBIT) för 2021E handlas ArcAroma till 14x.

Kort om ArcAroma
Ordförande: Peter Ahlgren
VD: Johan Möllerström
CFO: -
Lista: Nasdaq First North

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.