Analys
18 Dec, 2019

TradeUpdate Nyfosa - Hög förvärvsaktivitet

Nyfosa förvärvade i veckan en fastighetsportfölj till ett totalt värde om cirka 4,2 mdSEK. Portföljen innehåller 79 st kommersiella fastigheter som utgörs främst av kontor och lager. Fastigheterna är huvudsakligen belägna i Karlstad men även i Uppsala, Stockholm, Norrköping och Malmö. Den genomsnittliga återstående avtalstiden uppgår till 3,6 år och den ekonomiska uthyrningsgraden till 90 %. Bland hyresgästerna återfinns AFRY (tidigare ÅF Pöyry), Meda och Tieto. 

Det årliga hyresvärdet är cirka 350 MSEK vilket ger en estimerad yield om uppemot 5,5 % (antaget en överskottsgrad i linje med nuvarande bestånd), att jämföra med nuvarande avkastningskrav om 6,3 % i Nyfosas befintliga bestånd. Delar av förvärvet finansieras med nyemitterade aktier vilka värderas till ca 740 MSEK och innebär en utspädning om uppemot 6 %. Affären finansieras i övrigt genom upptagande av nya lån och tillgänglig likviditet som vid utgången av Q3 uppgick till 350 MSEK.

Per den 30 september 2019 ägde Nyfosa fastigheter med ett totalt fastighetsvärde om cirka 18,3 MDSEK. Därefter har en rad mindre fastighetsförvärv genomförts om ett samlat fastighetsvärde om ca 1,7 mdSEK. Det senaste förvärvet får full effekt från och med Q2-20 då tillträdet är planerat till månadsskiftet februari/mars.

Tillväxttakten i fastighetsbeståndet är imponerande och hade detta genomförts av ett mer juniort fastighetsteam än Jens Engwall med övriga hade det funnits skäl att vara skeptisk, men så är inte fallet för Nyfosa.

Vår bedömning är att den senaste affären leder till att VPA efter utspädning på 12m basis ökar med 1,10 SEK (efter tillträdet). Transaktionerna under Q4 innebär att vår nya vinstprognos per aktie för 2020E ökar till 6,77 SEK (före eventuella värdeförändringar). Vår tidigare prognos för 2020E var 5,79 SEK.

När vi nu sammanfattar Nyfosas första helår i noterad miljö (noterades nov-18) kan vi konstatera att företagsledningen väl exekverat på den uppsatta strategin att växa resultat och bestånd med 20 % årligen upp till ett totalt fastighetsvärde om 25 mdSEK. Sammanlagt har fastighetstransaktioner till ett totalt värde om drygt 9,8 mdSEK skett i år (varav avyttringar 900 MSEK) vilket innebär att fastighetsbeståndet ökat över 50 % (netto) sedan noteringen till 24,2 mdSEK. Till detta resultat tillkommer JV-bolaget Söderport som ägs tillsammans med Sagax. Vi bedömde tidigare att Nyfosas målsättning skulle nås senast under år 2021 men efter gårdagens transaktion är målet nästan uppfyllt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.