22 Dec, 2019

Vilken affär för Consilium!

 

 

Consilium styckas och kvar blir bara spillror

 

Det lilla navigations- och säkerhetsbolaget Consilium med ett börsvärde på 441 miljoner SEK har under den senaste tiden lyckats förhandla fram en försäljning av den del av bolaget som heter Consilium Marine & Safety group till priset 3 miljarder SEK. Köpare är Nordic Capital och vinnare är aktieägarna till Consilium. Avdelningen som säljs är den absolut största delen när det kommer till omsättning (98% av omsättningen 2018) och när det kommer till vinsten så står den för mer än 100 % så detta kommer sannolikt innebära slutet för Consilium.

 

Safety Engineering

 

Det kvarvarande affärsområdet Safety Engineering innefattar business med olje- och gasindustrin på land och offshore och även kraftindustrin. Släckning av bränder inom högriskområden, ofta med hjälp av olika släcksystem såsom vatten, skum eller gas är kärnverksamhet. Vissa specialsystem för ör brandskydd i särskilda miljöer, certifieringar och godkännanden för respektive nischområde ingår också. Man erbjuder helt enkelt modeller för att tidigt upptäcka, förebygga och begränsa bränder med hjälp av effektiva släcksystem.

 

Värdet på budet

 

Ska vi försöka räkna lite på budet så kan vi anta att Marine & Safety omfattar 100 % av bolaget. Det gör inga stora skillnader. Den stora skillnaden utgörs egentligen av den skatt och de omkostnader som är förknippade med försäljningen. Enligt uppgift kommer nettosumman att hamna på ca 2,5 miljarder SEK. Det kommer enligt pressreleasen innebära en reavinst om ca 1,5 miljarder 131 SEK/aktie. Det låter lite tunnt att först skulle an halv miljard försvinna i transaktionskostnader och sen skulle ytterligare en miljard försvinna i skatt mm men vi har som sagt inte all info kring dessa detaljser. Stängningskurs i fredags var i alla fall 41 SEK så vi antar att vi kommer se en viss uppgång på måndag. Eftersom vi är dåligt insatta i branschen och har svårt att bedöma de olika verksamhetsområdena lämnar vi beräkningen där och låter er som läser göra er egen bedömning av värdet på kvarvarande område och vad som är korrekt aktiekurs efter frösäljningen. Helt klart är att den bör vara en bra bit över stängningskursen på 41 SEK.

I pressreleasen förklarar bolaget i alla fall att man planerar att fortsätta verksamheten i kvarvarande delar av bolaget och kanske kan de med tillskottet i kassan lyfta den här verksamheten. Kanske är konkurrensklausulerna utformade på ett sätt som gör att de kan vidga verksamheten i Safety Enginering också men Nordic Capital brukar inte vara så dumma att de lämnar luckor av det slaget.

 

Godkännande av aktieägarna

 

Innan försäljningen slutförs krävs det att den ska godkännas av aktieägarna men då Plataren Holdings BV med sina 72 % av rösterna redan uppges ha godkänt försäljningen känns det inte som om det finns några egentliga hinder för affären.

 

Vi gratulerar er som äger aktien och önskar Consilium lycka till att lyfta de kvarvarande verksamheterna.

 

Pressmeddelande om försäljning 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.