9 Jan, 2020

AGA går i graven

 

 

 

 

 

 

Beskrivning

 

Den svenska klassikern AGA

 

Civilingenjören, uppfinnaren och företagsledaren, Nils Gustaf Dalén anställdes som utvecklingsingenjör för företaget AGA 1906 och redan efter tre år utsågs han till företagets VD. Gustaf lyckades göra företaget AGA världsledande inom fyrbranschen och kända under namnet Agafyren. Det stora genombrottet på världsmarknaden kom när de 1911 fick en stor order på fyrar till Panamakanalen. Agafyren blev företagets mest framgångsrika produkt. Fyrarna fungerade utan tillsyn upp till ett år, de saknade elektricitet och drevs uteslutande med acetylengas. Genom en solventil ströps tillförseln av acentylgas och med en minimal förbrukning kunde en liten låga brinna dygnet runt. Namnet AGA är en akronym för det längre bolagsnamnet Aktiebolaget Gas Accumulator.

1999 köptes AGA upp av Linde och AGA har sedan dess opererat under eget namn men varit ägda av Linde. I Januari 2020 är det dock slut med det och snart går alltså namnet AGA i graven. Från och med februari kommer företagsnamnet Linde vara det som används. Lite tråkigt kan vi tycka men samtidigt förstår vi företaget som vill bygga sitt varumärke. Den som vill veta mer om AGA och Gustaf Dalén kan med fördel lyssna på den utmärka dokumentären som P3 Dokumentär gjort om honom.

 

Läs mer om AGA och Gustaf Dalén

 

P3 Dokumentär - Svenska uppfinnare

AGA byter namn till Linde (DI)

AGA tålde inte trycket (Affärsvärlden)

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.