9 Jan, 2020

Veg of Lund - IPO

 

 

Dags för en ny spännande IPO

 

Veg of Lund är ett företag som genom ett unikt patent lyckats använda potatisprotein för att skapa en emulsion som gör att man kan producera hälsobaserade produkter helt utan animalisk inblandning. Något som är väldigt svårt vad vi har förstått. Det handlar om att blanda vatten och olja vilket man normalt kan göra via mjölkbaserat protein. Veg of Lunds forskare har hittat en lösning på detta och det är detta patent som är grunden i företaget.

Man ska med hjälp av detta patent utveckla produkter för att bli ett av Skandinaviens största leverantörer av växtbaserade, smakrika, hälsosamma livsmedel. För tillfället är Veg of Lund i full fart med att utveckla organisationen, ta fram producenter och varumärken mm för sina potatismjölkprodukter. Helt klart är detta intressanta nyheter och något som vi verkligen tror ligger i tiden. I alla fall i Sverige och Norden som ju också verkar vara företagets primära marknad. De produkter som redan finns klara är en smootieliknande produkt vid namn My foodie.

Ekonomiskt ser det inte lysande ut och för räkenskapsåret 2018 gjorde man en förslust på 4,7 miljoner på en omsättning på 900.000 kr. För 2017 ser det lite bättre ut då man "bara" har en förlust på 1,6 miljoner SEK men då är de enda intäkterna man redovisar  "aktiverat arbete för egen räkning". Den formuleringen har vi lite svårt att förstå och om någon av er som läser har ett bra sätt att förklara det eller exemplifiera det så mottages det tacksamt i kommentarsfältet?

Företagets IR-avdelning har en del förbättringspotential. Tittar man till deras årsredovisningar så ser man att de har Hitta.se-loggor uppe i hörnet vilket verkar tyda på att de laddat ner dem från just Hitta.se istället för att ladda upp sitt eget original. Saknar man scanner månn tro? Vi tycker nog att man kan dels kosta på sig lite finare årsredovisningar om man ska notera sitt bolag och att dessutom ladda upp egna original känns inte som för mycket begärt.

 

Fakta om bolaget

 

VD: Thomas Olander

Styrelseordförande:Torbjörn Clementz

Omsättning: 0,9 Mkr

Börsvärde efter notering: 116 Mkr

Antal aktier efter notering: 10.57 miljoner

Största ägare: Eva Tornberg (Forskaren) 12,5%, Thomas Olander (VD) 12%, LU Holding 7,7%, Torbjörn Malmsjö 7,3%, Anders Hättmark 6,3%

 

Fakta om noteringen

 

Pris: 11 SEK per aktie.

Erbjudande: nyemission om högst 2 727 272 nya aktier som vid full teckning motsvarar en emissionslikvid på ca 30 MSEK före emissionskostnader.

Teckningsförbindelser: cirka 21 MSEK (ca 70 procent av erbjudandet).

Teckningsperiod: 13 januari till 27 januari 2020.

Besked om tilldelning: 29 januari 2020

Likviddag: 4 februari 2020.

Första dag för handel: 10 februari 2020.

Lista: First North

Ankarinvesterare: Leif GW Persson (17,3%), LMK (13,3%), Fårö Capital (11%), Philip Löchen (3,3%) och  Gerhard Dal (1,3%)

 

Vi tecknar

 

Sammantaget är vi inte jätteimponerande av siffrorna men vi är desto mer imponerande av forskningen och vi tror att verksamheten ligger i tiden. Man rider på Vegetarian- och vegantrenden. Dessutom har man lyckats säkra upp noteringen genom att 70 % av aktierna är tecknade av teckningsåtaganden. Och som en extra bonus har man ”aktiegurun” Leif GW Persson som en av ankarinvesterarna. Det sista är ett enskilt faktum som vi tror kommer göra noteringen övertecknad och därför väljer vi att teckna på 3 olika depåer. Av samma anledning som vi tecknar (GW) kommer vi också att vara ganska snabba på säljknappen då vi tidigare noterat ett mönster i de noteringar som drivits på av den sk GW-effekten.

Störst chans för tilldelning finns sannolikt genom att vända sig till de institut som håller i noteringen: Nordnet och Eminova.

 

Läs mer om Veg of Lund

 

Film med VD som på sjungande skånska förklarar bolagets verksamhet och planer

Film med forskaren och storägaren Eva Thornberg

Veg of Lund (prospekt)

Teckna aktier via Eminova

Teckna aktier via Nordnet

Teckna via Avanza (affiliate)

 

 

 

 

Glöm inte: Alla investeringar i värdepapper är förenade med risktagande.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.