14 Jan, 2020

Havsfrun - en aktie värd att inte äga

 

 

Havsfrun

 

Investmentbolaget Havsfrun är något så intressant som ett investmentbolag som investerar i fonder. Inte vilka fonder som helst heller utan de investerar i olika hedgefonder. Hedgefonder har som alla vet ofta höga avgifter och de är inte alltid den bästa investeringen om man ser det på sikt. Ibland lyckas de bra men det är väldigt ofta bättre att i stället välja en indexfond. Tror det finns något bet mellan Warren Buffett i ämnet där Warren (som satsat på indexfonden) vann.

Hur som helst så är Havsfrun inte bara ett investmentbolag som investerar i fonder. De delar ut en rejäl del av värdet varje år. Dessutom betalar de ut förhållandevis höga löner till de anställda som sitter och väljer fonder. Vi blev idag påminda om en fyra år gammal artikel i SvD näringsliv där briljante Peter Benson uttrycker sina åsikter om Havsfrun:

”… Havsfrun. I det stora och eleganta kontoret på Strandvägen 1 i Stockholm sitter de två huvudägarna Claes Werkell och John Tengberg och leker företag.”

Det är ingen dålig sågning det och även vi som är vana att sticka ut hakan känner att det är en rejäl skopa som Peter delar ut. Artikeln är från oktober 2016 och en del kan såklart ha ändrats sedan dess men faktum kvarstår; Havsfrun har så stora kostnader och så stor utdelning att företaget mer eller mindre sitter och självdör.

 

Handlas med premie

 

Havsfrun handlas idag med en premie på ca 21 % vilket för oss är helt ofattbart givet ovanstående faktum. Vi kan inte förstå vem som köper aktien på de här nivåerna. Inte på några andra nivåer heller för den delen.

 

Historia

 

Historien om Havsfrun sträcker sig 40 år tillbaka och då var Havsfrun ett investmentbolag med inriktning fastigheter. De ägde i början en enda fastighet på Linnégatan och får därmed kvala in som ett av Sveriges allra första enfastighetsbolag. Under en period därefter var de faktiskt riktigt framgångsrika och vi vill minnas att de bland annat gjorde bra affärer bland annat Finska Novestria och Isländska Kaupting. Hela börsvärdet på 240 miljoner SEK kommer alltså inte från den enda fastigheten på Linnégatan. Efter ett antal framgångsrika år gick de alltså över till att lämna sina pengar i händerna på ett antal hedgefondförvaltare och resultatet ser vi i kursens utveckling.

 

Kursnedgång

 

Utvecklingen på börsen de senaste fem åren har dock inte varit någon munter syn då de stoltserar med en nedgång på 12,27 %. I vår värld är detta ett bolag man bör hålla sig borta ifrån helt enkelt.

 

Läs mer om Havsfrun

 

Dränk Havsfrun SvD

Ett investmentbolag som blöder (Aktiepappa)

 

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.