15 Jan, 2020

R-aktier

 

 

Jag vet inte hur många av ser som läser bloggen som råkat ut för R-aktier förut? Det är inget som vi påträffat särskilt ofta i alla fall och orsaken är att de inte är så vanliga i Sverige. Det är istället i knivarnas och spritens förlovade land (Finland) som man handlar med R-aktier ;). Stora Enso ger ut A-aktier och R –aktier i Sverige. De är även noterade i Finland med samma typer av aktier. Vi blev uppmärksammade på detta av vår bloggkollega Kronan till miljonen och började gräva lite för att få fram info.

Varför R-aktie?

 

R-aktien är som vi nämnt ovan en vanlig aktieform i Finland och vi kan mer eller mindre översätta det till det vi i Sverige kallar B-aktier. Anledningen till Stora Ensos R-aktie är att företaget är en sammanslagning mellan svenska Stora och finska Enso. Man behöll alltså den finska beteckningen. Stora Enso har ett stående erbjudande om att man när som helst kan omvandla sina A-aktier till R-aktier om man så önskar. Det är kanske inget att förorda i nuläget då A-aktien är betydligt dyrare än R-aktien. A-aktien är i vanlig ordning extremt illikvid och det bästa i nuläget är att köpa R-aktien. Den delar också ut bättre procentuellt pga den lägre kursen.

Läs mer om Stora Enso och R-aktier

 

Konvertering av A-aktier (Stora Enso)

Stora Enso - Vilken aktie ska jag köpa? (Kronan till miljonen)

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.