29 Jan, 2020

Ännu mer vatten - Artesian Resource Corp

Jag har tidigare skrivit om vatteninvesteringar såväl en som två gånger och jag tror att dessa kommer fortsätta att vara ”de mer trygga” sådana de kommande åren och framför allt och inte minst det närmaste decenniet. Ytterligare ett bolag inom nämnda sektor är Artesian Resource Corp.

Artesian Resources tillhandahåller verktyg för vattentjänster. Bolaget erbjuder vatten- och avloppsvattenhantering samt avloppsservice. Artesian Resources är verksamt och har sina kunder i USA. Företaget grundades 1905 och har sitt huvudkontor i Delaware, USA. Antalet anställda uppgår till 244 stycken.

En något längre version av ovan stycke, och mer eller mindre ordagrant översatt från deras hemsida, är: Artesian Resources började betjäna kunder i små samhällen i norra Delaware för mer än 110 år sedan. Bolagets uppdrag var då detsamma som det är nu: att tillhandahålla vatten och kundservice. Idag, även om bolaget har utökat sin kapacitet och deras serviceområde, förblir vattenverksamheten det enskilt största affärsområdet och står för nästan 90 % intäkterna. Faktum är att Artesian är den åttonde största investerarägda vattenförsörjaren i USA.

Bolaget tillhandahåller konsekvent högkvalitativt pålitligt vatten på ett ekonomiskt och hållbart sätt. Kunderna betalar ungefär ett öre för varje gallon (1 gallon = 3,78 liter) vatten de får från Artesian.

Som ett totalt vattenförvaltningsföretag fokuserar Artesian på ett brett spektrum av aktiviteter som inkluderar identifiering av nya och pålitliga källor till vattenförsörjning; utveckla brunnar, reningsverk och leveranssystem för att få vatten till kunderna; utbilda kunder om klok användning av vatten; och tillhandahålla ansvarsfull hantering av avloppsvatten för att hjälpa till med laddning av akvifern.

Det som jag söker i bolag likt dessa är framför allt en ”säker” utdelning samt att mindre konjunkturkänslighet. Enligt sin egen hemsida har bolaget delat ut sedan 2003, men jag hittar fakta från Dividend Channel som gör gällande att de har haft utdelning sedan 1997. När jag gräver vidare på SEC finns bara årsrapporter sedan 2002 att tillgå och handen på hjärtat; jag inser att skicka ett mail och efterfråga tidigare årsrapporter kommer att mötas med ett stort tillika nonchalerande ”gäsp”, likt det jag ofta får mottaga från mina kära ”vänner” på twitter (ingen nämnd, ingen glömd).

Att hitta bolag som är relativt okänsliga för konjunktur är något som många önskar sig finna och visst finns de där, men mer ofta än sällan är de lika dyra som en väska från Coco Channel. Förvisso är pris vad du betalar och värde vad du får och gällande detta är det upp till var och en att fastställa om så är fallet. Beträffande en majoritet av de vattenbolag som finns till förfogade upplever jag just nu att priset tyvärr överstiger värdet. Emellertid är det bra att vara inläst på bolag, för när skiten träffar fläkten kommer det inte finnas tid.

När Artesian Resources’ årsrapporter från 2007, 2008 samt 2009 studeras framkommer att bolaget gick bra, mycket bra och j****t mycket bra. Anno 2009 var inte bara ett år präglat av 2008 med dess finanskris, utan det var även ett ovanligt regnigt år, vilket borde ha påverkat bolaget mycket negativt. Ändå står följande att läsa i 2009 års bokslutskommuniké:

”By all accounts, 2009 should have been a disappointing year for Artesian Resources. Heavy rain and a weak economy should have washed away any opportunity for success. And yet, despite the external pressures, 2009 proved to be a remarkable year for our Company. We posted record revenues as well as healthy increases in net income and earnings per share. In addition, we again fulfilled our goal of providing fair returns to our shareholders by increasing our dividend by 5% in the fourth quarter.”

Min undran om hur bolaget klarade den senast stora krisen är således besvarad och jag känner mig mycket nöjd tillika komfortabel med detta.

Warren Buffett brukar mer ofta än sällan lyfta fram tre nyckeltal framför övriga, vilka är omsättning/aktie, eget kapital/aktie samt Vinst/aktie. Beträffande förstnämnda har denna ökat med 0,84 % de senaste tio åren, medan siffran för de senaste fem åren är 1,6 %. Detta är inte mycket att höja på ögonbrynen för, men betänk då vad det är för verksamhet samt vad syftet med en investering i detta bolag är. Nedan data är hämtat från Börsdata.

12 månader

3 år

5 år

7 år

10 år

0,41 %

0,61 %

1,6 %

1,2 %

0,84 %

 

Gällande eget kapital per aktie är trenden även här positiv. Tillväxtsnittet de senaste tio åren är 3,4 % och för de senaste fem åren är siffran 3,7 %.

12 månader

3 år

5 år

7 år

10 år

4,1 %

3,5 %

3,7 %

3,2 %

3,4 %

 

Vinst per aktie (VPA) ger tillväxtsiffran 5,3 % för de senaste tio åren och för de senaste fem åren säger densamma 8,8 %.

12 månader

3 år

5 år

7 år

10 år

6,7 %

4,6 %

8,8 %

5,3 %

5,3 %

 

Även om det ej råder någon enorm tillväxt är trenden tydlig. Ännu en gång återkommer jag till mitt syfte med en placering i ett bolag likt detta, vilket är mindre nedsida vid lågkonjunkturer samt kriser samt en förmodan stabil utdelare (direktavkastning på kursen $39 är 2,5 %). Beträffande utdelningstillväxt, utdelningsandel samt utdelning/FCF framkommer följande data från Börsdata.

Utdelningstillväxt.

12 månader

3 år

5 år

7 år

10 år

3,2 %

2,76 %

2,87 %

3,05 %

3,06 %

 

Att snittet på utdelningstillväxten ligger kring ca 2,8-3 % bör, tyvärr, ses som i det minsta laget, då en inflation måste tas med i beräkningarna. Givet att denna över en längre tid ligger på cirka 1,5 % är förvisso utdelningstillväxten högre, men ”bara” med 1,5 procentenheter. Även om utdelningstillväxten ”vinner” ser jag denna låga tillväxt som mer negativt än positivt i en eventuell investering.

Utdelningsandel

12 månader

3 år

5 år

7 år

10 år

60 %

62 %

64 %

70 %

72 %

 

Att ligga under 75 % är hos mig en önskan och detta kriterium uppfyller bolaget. Här finns inte mycket mer att ömsom observera, ömsom diskutera

Utdelning/FCF och snittet de senaste 10 åren

12 månader

3 år

5 år

7 år

10 år

-45 %

-84 %

71 %

-750 %

-522 %

 

Jag har haft svårt att finna en orsak till det negativa utdelning/det fria kassaflödet, men det beror mer på flera olika sådana. Bland annat lyfts fram avbetalningar på skulder, investeringar (syns tydligt när capex studeras), underhåll samt vad som står att läsa i årsrapporten för räkenskapsåret 2018: ”Our cash flows from operations are primarily derived from water sales revenues and may be materially affected by changes in water sales due to weather and the timing and extent of increases in rates approved by state public service commissions.”

Bolag skall kunna generera avkastning på eget investerat kapital - ROIC. Detta är ingen önskan, utan ett krav. För mer stabila bolag likt Artesian med sina peers är det svårt att uppnå en hög grad av detta i och med deras sektor/bransch tillika råvara. Snittet tycks här ligga kring 4, vilket är nära ROE, vars tioårssnitt ligger på 7,4 %. Samma mönster, tendens därjämte siffror står att finna hos peers, såsom York Water.

 

När utveckling de senaste tio åren räknat per aktie studeras framkommer nedan:

Beträffande balansräkningen i allmänhet, men skuldsituation i synnerhet är nedan de fakta som finns tillgängligt:

Jag attraheras av verksamheten och den stabilitet som historiskt har visat sig existera. Kommer denna att vara gällande även i framtiden? Det vet nog få, om ens någon, men jag håller historiken som garant för framtiden. Emellertid är jag inte beredd att betala ett pris på $39, vilket mätt i P/E är 24,2. Således hamnar detta bolag på min bevakningslista.

Vad anser du om detta bolag och är det värt att negligera nuvarande värdering sett till den (historiska) stabilitet som finns? Det sägs att äta bör man, annars dör man, vilket inte är en lögn. Dock är utlåtandet än mer passande för vatten.   

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.