28 Jan, 2020

Ett smart sätt att få lönen utbetald i förväg?

 

 

I veckan läste vi om startupföretaget Mysaly som har hittat ett finurligt sätt att hjälpa anställda att få ut sin lön lite tidigare. De är själva mycket noga med att påtala att det inte handlar om något förskott utan det är intjänad lön som ska betalas ut innan den vanliga utbetalningen i slutet av månaden. Med andra ord ska de som inte kan planera sin ekonomi, eller i bästa fall har svårt att planera den, kunna få ut lönen tidigare i månaden och slippa vänta till den 25:e. Frågan är vad som då händer nästkommande månad? Ska de då ta ut även den lönen ytterligare lite tidigare osv? Det känns som ett upplägg som är som gjort för att skapa fler lyxfällandeltagare. För säkerhetsskull har man valt att ha en bild som enligt oss påminner om just den typen av person (ursäkta att vi är en aning kategoriska och ytliga i det här fallet) på hemsidan. En hemsida som för övrigt är fullspäckad med både skrivfel och felstavningar.

Kostar det något?

 

Ja för den anställde kostar det 35 kr per utbetalt tillfälle och det är ju ingen skrämmande summa. Verkligen inte. Och det är knappast en summa som företaget bakom Mysaly kan tjäna några stora pengar på. Verksamheten ska istället gå runt med hjälp av den kostnad som företagen betalar för att deras anställda ska ha möjligheten att få ut lönen i förskott. Vad denna kostnad uppgår till vill dock inte Mysaly gå ut med. Kanske är vi lite trångsynta här men vi har faktiskt svårt att se den stora nytta som företagen kan ha med hjälp av denna tjänst. Det måste ju vara en förhållandevis rejäl nytta om företagen ska gå med i tjänsten och betala för den. Det är dels en kostnad men sen kommer implementeringen av den i sin organisation också.

Ytterligare ett företag har nyss gått ut med att de kommer erbjuda den här tjänsten och det är ett företag som heter Grace och som enligt uppgifter ska backan av en, vad det verkar, kändis från poddvärlden; Josef Fallesen från Businesspodden. Någon som hört om den/honom?

Vi tror som sagt att detta är en överflödig tjänst som endast kommer leda till att fler personer halkar efter ekonomiskt och detta är snarast att jämställa med SMS-lån. Det faktum att företagsformen verkar finnas i USA och England gör knappast att vi blir mer positivt inställda.

 

Läs mer om Mysaly

 

Mysaly ska utmana lånehajarna

Grace vill göra det möjligt att ta ut lönen i förskott

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.