3 Feb, 2020

Notering av Train alliance

 

 

Train alliance - IPO

 

Verksamheten består i att köpa vara en komplett anläggningspartner för järnvägsnära verksamheter. Bolaget har några olika grenar och en av grenarna är att köpa in mark som man sedan kan förädla på olika sätt för att skapa mervärde för tågnäringen. Man väljer ofta mark på platser där man tror att det kommer bli aktuellt att dra järnväg i framtiden. Som exempel kan man säga att de äger mark i Hallsberg och Sigtuna. Hallsberg är något av en avfolkningsbygd och de enda som är positivt med Hallsberg är väl egentligen just järnvägen. Det borde borga för att marken är billig och om man köper ”rätt” mark så kan det bl bra business.

Det talas mycket om ”strategiska lägen” och i det här fallet verkar det vara just Hallsberg, där man även har sitt säte och huvudkontor.

Man äger marktillgångar i Hallsberg (jordens håla) till ett värde av 1,1 miljarder. Det är en bra början. Sen redovisar man sina marktillgångar i kvadratmeter vilket är nästintill bedrägligt. När det handlar om mark så pratar man normalt om hektar. Men inte Train Alliance, de pratar som sagt kvm och de går ut med att de äger 1,1 miljoner kvm. Det motsvarar 110 hektar. Inte lika imponerande kanske…

”Train Alliance affärsidé är att långsiktigt och industriellt

försörja operatörer med moderna och effektiva produktionsanläggningar för järnvägsnära verksamheter inom underhåll och logistik”

En annan del av verksamheten är att hjälpa sina samarbetspartners att bygga och utveckla tågnäringen genom att bygga rätt sorts anläggningar på rätt sätt för att nå maximal lönsamhet. De har helt enkelt en hel palett av tjänster kring järnvägen att tjäna pengar på. Tidigare har Train alliance varit noterade hos Pepins.

 

Fakta

 

Teckningskurs  50 kr

Teckningsperiod  29 januari - 12 februari

Sista svarsdag  12 februari kl 23:59

Besked om eventuell tilldelning 13 februari

Likviddag   17 februari 2020

Förväntad första handelsdag    20 februari 2020

Minsta teckning   110 aktier

Courtage 0 kr

Börs Nasdaq First North

Listingpartner Avanza

 

Nuvarande storägare

 

Aktieägare i procent (röster)

Sven Jemsten (familj och bolag) 28 %

Svenska Investorpartner AB1) 16 %

Commerzbank AG2) 15 %

Otto Persson (familj och bolag) 15 %

Banque Pictet & Cie (Europe) SA 2 %

Totalt  76 %

 

Ankarinvesterare/Teckningsåtaganden

 

Prior & Nilsson Fond- och Kapitalförvaltning 17,4 %

Investment Aktiebolaget Spiltan 17,4 %

ITG Ingenieur- Tief und Gleisbau GmbH 17,4 %

Polar Structure AB 12,2 %

Totalt 64,4 %

 

Teckna eller inte teckna?

 

Sammanfattningsvis kan vi notera att det mesta vi efterfrågar vid en IPO-investering finns i Train Alliance. Här finns stabila ankarinvesterare som tar en rejäl stek i IPO:n. Här finns långsiktiga ägare, inte minst i de nuvarande storägarna, som sitter kvar i bolaget. Här finns även ett bolag som redan tjänar pengar och en styrelse och ledning med rejäla innehav i bolaget. Pilotskolan känns närvarande. Dessutom verkar det finnas en ganska fin hype kring noteringen och det är en viktig del i våra IPO-investeringar (som ju oftast är rätt kortsiktiga). Som grädde på det moset går Spiltan in som en av ankarinvesterarna och det är faktiskt få ankare som är bättre än dem enligt oss.

Inte mindre än 64 % av erbjudandet är redan tecknat av ovan nämnda ankarinvesterare och vi räknar kallt med att denna aktie kommer övertecknas många gånger om och vi tecknar på alla depåer och hoppas på tilldelning i någon eller några. Utöver dessa 64 % har tre av storägarna tecknat en avsiktsförklaring avseende att köpa ytterligar aktier till teckningskursen och inklusive dessa är erbjudandet fyllt till 85 %.

Om vi ska hitta något negativt med noteringen så skulle det vara det placeringsavtal som tydligen är ett av villkoren för att genomföra noteringen. Vi har inte hittat mer info om det än att det finns och att det ska ske en placing kring den 12 februari. Vi tycker definitivt detta kunde förklarats lite tydligare i prospektet.

 

Teckna

 

Det verkar i dagsläget bara att gå att teckna via Avanza vilket är lite av en nackdel men då det utestänger en del potentiella köpare. Fast å andra sidan kan det finnas ett uppdämt köpsug bland de andra bankernas kunder när akten når marknaden.

 

Läs mer och teckna via Avanza

(*affiliatelänk)

 

Glöm inte: Alla investeringar i värdepapper är förenade med risktagande. 

*Affiliatelänkar innebär att vi i vissa fall kan få en kickback om länkklicket leder till köp. Det kostar såklart inget för den som klickar!

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.