7 Feb, 2020

Enfastighetsbolag - stay away!

Ni har säkert sett att folk investerar i fastighetsbolag med endast en fastighet som enda tillgång och enda verksamhet. Det är Saltängen, Torslanda och Kallebäck och allt vad de heter. De delar ut 3-4% till sina ägare och många köper dem på den avkastningen och tycker det är fint så. Själva anser vi att fastigheter är bra grejer. Likaså fastighetsbolag. Om de bara äger en fastighet som är uthyrd till en hyresgäst så är vi dock inte så imponerade och vi anser då att riskerna är för stora.

Det finns såklart risk för vakanser och det kan då kosta en hel del att ställa om fastigheten till en ny hyresgäst. Om man hittar någon. Men det finns fler risker än så. Igår kväll kom det besked om vinstvarning från Saltängen, som tydligen försökt sälja sin enda tillgång, att de skriver ner värdet på den med 25% sen den senaste värderingen.

Det är inte heller jättelänge kvar på hyresavtalet med Ica och när det löper ut kan de antingen stå utan hyresgäst eller så förhandlar Ica fram en ny, lägre, hyra. Ica är välkända för att sätta press på leverantörer och de vet såklart att de är den enda rimliga hyresgästen.

Självklart får det konsekvenser och vi skulle bli förvånade om inte aktien dyker rätt rejält i samband med dagens börsöppning. Det kanske inte gör så mycket för de som stirrar sig blinda på utdelning för då går ju å andra sidan direktavkastningen upp men vi hävdar ändå att det inte är en bra idé att äga dessa bolag. Stay away!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.