14 Feb, 2020

Intervju med mannen som kan snacka

En profil som hävdar att denne mest snackar goja men sällan är det detta som framkommer. Allt från brödbak, hamburgaretillagning till spel och annat brukar postas av denne, men främst är det ekonomi som diskuteras. Tidigare drev Twitters papegoja en blogg, men sedan en tid tillbaka har allas vår piratfågel valt att ha den vilandes. Således är det lite extra intressant att få denna möjlighet att ställa SnackarGoja mot väggen.

Tack, kära vän, för att du ställer upp. Jag tror att de flesta vet lite om dig, men säkert finns här många nya läsare. Således undrar jag om du kan berätta lite om dig själv? Ålder, yrke, utbildning, familj, studier, intressen et cetera?
Kul att få vara med!

Det allra viktigaste är MiniGojan, hon är min familj och det viktigaste jag har, vilket jag tror lyser igenom ganska ofta i mitt Twitterflöde! Men om vi ska gå in mer på mig så jag är en bit över trettio och är i grunden utbildad ingenjör. Jag har jobbat ett tag nu och de senaste fem åren har jag varit inriktad på projektledning. Tidigare var jag verksam inom Automotive, men jag har ganska nyligen bytt bransch och är nu projektledare inom IT på ett stort internationellt bolag. 

Utöver aktier och finans i allmänhet, som är mitt största intresse, gillar jag naturen. Att ta en promenad i skogen, eller en dagstur med picknick eller att man slår upp ett litet dagläger. Har också ett stort intresse för datorer och främst spel, men det blir mer och mer sällan jag faktiskt har tid att spela, eller iaf prioriterar tiden till det. Det blir lätt en massa annat som går före, som tex Twitter! Sen som du också skriver så bakar jag ganska mycket också, men det är något som går i vågor. Är nöjd över att ha skapat hashtaggen #bakadkrona back in the days, det är kul att få fler att våga baka!

Twiter kan ta en stor del av tiden och ibland för mycket. Upplever du att du har svårt med att inte öppna appen/surfa in på detta sociala medium? Tar det mer tid än vad du egentligen och innerst inne vill?
Ja, det är verkligen svårt att hålla sig borta från Twitter! Emellertid är det inte bara av ondo, tycker jag. Twitter har varit och är fortsatt en fantastisk källa till glädje för mig, än mer så än kunskapsgivande faktiskt. Genom finanstwitter har jag fått möjligheten att interagera med så många trevliga och intressanta människor som jag annars aldrig hade kunnat prata med och jag har träffat många av dem i verkliga livet också. Jag har fått vänner för livet genom Twitter och är otroligt tacksam för det positiva inflytandet som verktyget haft i mitt liv!

Sen är det såklart massvis med intressant kunskap, fakta och annat som delas också, det är en fin bonus.
 

Hur länge har du varit “aktiv” med dina aktie- och fondinvesteringar och vad var det som fick dig intresserad tillika  engagerad i detta spörsmål?
Jag har alltid varit sparsam, men jag kom igång med börsen ganska sent. Visst, jag hade några Ericsson-aktier som låg och skvalpade på något konto som jag fick som barn, men det var inget jag tänkte på direkt. Istället var fokus på att tillsammans med min exfru spara ihop för att kunna köpa ett hus och eftersom tidshorisonten då var relativt kort låg nästan allt utanför börsen under denna tid. Vi hade lite fonder, men inte särskilt mycket. 

Det stora sparandet kom istället igång efter vårt husköp, när vi faktiskt hade lite mer pengar att röra oss med. Vad skulle vi göra med dem? Det borde finnas ett bättre sätt att förvalta dem än på vanliga sparkonton (med nollränta!) tänkte jag och dök ner i finansvärlden. Jag har mycket att tacka Filip och Nicklas för att intresset tog fart då podden #pratapengar introducerade mig djupare till intresset. Det är även tack vare, eller pga, dem som jag skapade ett Twitterkonto för lite drygt tre år sedan. 

Jag brukar räkna med att min resa inom investeringar började på allvar den 2:a januari 2017. 
 

Podden #Pratapengar var en favorit hos mig också och jag ger än idag tips på den till de unga, vetgiriga och motiverade elever som kommer till mig och söker kunskap. Du nämner 2017 som startdatum - vad var din strategi då och vad är din strategi idag? Vad har ändrats? Hur, när och varför? Du nämner #pratapengar-podden och min tanke är då att du i alla fall inte började med daytrading…?
Min strategi förändrades mest under den första tiden, vilket jag tror är naturligt när man börjar med investeringar. 

Om vi backar tillbaka till 2017 ville jag då naivt nog prova det mesta. Jag körde ett “Buy and hold”-konto (som inte blev BnH). Jag försökte testa swingtrading och insåg att jag var skitdålig på det. Jag testade en investmentbolagsportfölj (som lever kvar). Jag testade kvantitativa strategier och insåg till slut att det inte var för mig. Jag läste på om utdelningsstrategi, långsiktiga investeringar, kvant, trading och allt möjligt och sakta men säkert så landade jag i det som har varit min grund under senaste två åren och är i princip hela portföljen sedan ett drygt år tillbaka.

Idag är min största fokus “Buy and continuously evaluate”. Jag tror verkligen inte på Buy and Hold, då det är naivt att säga att man ska köpa något och hålla det i all oändlighet, oaktat förändringar som sker i både bolaget och världen. 

Istället investerar jag i bolag jag tror långsiktigt på, men är beredd att ompröva mina case om något stort fundamentalt sker i bolaget eller makrobilden som påverkar det. Jag har också en större bas av fonder idag än jag hade ursprungligen, runt 25 % i breda fonder (oftast inte indexfonder, jag tror att det finns värde i en del aktivt förvaltade fonder) och 15%  i en tillgångsallokeringsportfölj som jag fått inspiration till från Fondsmurfen och Fondmuppen. Fonderna och investmentbolagen ger mig en solid bas att stå på tycker jag och gör att jag känner mig väldigt lugn kring portföljen.

Precis som att jag tror case kan ändras över tid, tror jag man gör gott i att ifrågasätta sina egna val och sin strategi då och då, för att hitta eventuell förbättringspotential. Världen och börsen är inte statisk, så varför skulle investeringar då vara det?
 

Kloka ord och visdomen hos dem ekar än från min skärm. Jag blir nyfiken på din portfölj - skulle du kunna presentera dina just nu tre favoritinnehav och varför dessa är just dina “favoriter”?
Jag brukar inte dela mina innehav på Twitter, då jag inte tycker att vad en amatörinvesterare som jag investerar specifikt i är särskilt intressant. Jag vill inte heller att någon ska få för sig att rygga mina innehav, även om de nästan uteslutande är tråkiga large- och midcapbolag samt stora internationella bolag (främst i USA), utan jag vill att folk ska tänka själva. Men sektorer pratar jag gärna om, jag tror på digitalisering och teknik, det är sektorer jag har innehav inom. Även våra svenska investmentbolag ligger mig varmt om hjärtat.

"[...]Jag är också väldigt intresserad av gaming, även om jag inte spelar så ofta längre[...]"
 

Sektorer och megatrender är alltid intressant och viktigt. Digitalisering - ämnar du här streamingtjänster, finanstjänster, medicin- och läkemedel e.d.? Vilken sektor/sektorer tror du kommer att vara de mest kraftigt växande de närmaste 3-5 åren och hur/varför? Du nämner ditt intresse för gaming - jag tänker bolag såsom Blizzard, Ubisoft, Paradox etc.(?)
Alla (nästan) branscher kan digitaliseras och vi är långt ifrån igenom denna resa - den har bara börjat! Tjänstifiering tror jag kommer att explodera framåt. Vi ser ju redan många sådana exempel, inte bara inom molnlösningar, utan med otyg som elsparkcyklar på stan! Jag är helt övertygad om att fler och fler företag kommer ställa om från att sälja produkter till att sälja tjänster. Det ser man redan kraftigt inom mjukvarubranschen med det nästan uttjatade uttrycket SaaS (Software as a service), men jag tror inte att det stannar där, utan kommer spridas brett.  

Streamingtjänster som du nämner har ju totalt förändrat hur vi tittar på och konsumerar TV. Det är ett skifte inte bara i teknik, utan också i beteende. Nu måste vi ha alla serier direkt och gärna alla avsnitt på en gång. Sådana skiften kan man säkerligen tjäna pengar på om man ser dem komma tidigt. Jag missade själv att investera i Netflix m.fl., men är såklart kund. Det ska bli kul när Disney+ kommer till Sverige - det ser både jag och MiniGojan framemot!

Jag tror också att vi kan komma att se stora förändringar i finansiella flöden och gillar betalningslösningar som sektor, även om jag tycker att bank är en svår sektor att förstå rent generellt och jag har tex aldrig vågat mig in i nischbanker etc. 

Jag är också väldigt intresserad av gaming, även om jag inte spelar så ofta längre. Diablo 2 var en stor del av barndomen, så Blizzard är ett bolag jag följer och jag kommer garanterat spela Diablo 4. Generellt ser man en trend kring gaming och e-sport som är starkt växande, men jag tror att det hittills varit svårare än man trott att monetarisera på det. Det är såklart min egen amatörmässiga analys men jag tror att det kommer bli en mer mogen marknad. 

"[...]kanske gör jag mig ovän med folk nu, men jag tycker FIRE-snacket [...]
 

Följdfråga: Många pratar om MTG, men kommer inte de spelutvecklande/tillverkande bolagen själva att skapa, förädla och monetarisera på e-sport? Varför gå via mellanhanden i en bransch som byggs upp och där alla kan slåss om att vara den främsta bland likar? Eller är det som så att MTG redan nu sitter på en bra och eftertraktad infrastruktur? Vad är dina tankar - varför?
Jag får erkänna att jag är dålig på MTG’s modell så jag kan inte uttala mig om den specifikt. @johanstudt är en vän till mig som är duktig på e-sport och säkert kan svara på frågan bättre än jag! Generellt tror jag dock att du har rätt, jag tror absolut att jättarna kommer skapa egna ligor. Det ser vi redan kring ett stort antal spel, tex Overwatch och Hearthstone från Activision Blizzard. Jag tror andra bolag gör och/eller kommer göra likadant!
 

Du kom att skapa “#bakadkrona”, men hur är det med #sparadkrona och #sparkvot? Du är ensamstående med målet att… ja, vadå? Fire? Räknar du mynt, eller är det mer “jag siktar på att ca 40-50 % av lönen” skall gå till sparande och investeringar?
Jag lever överhuvudtaget inte efter #sparadkrona och kanske gör jag mig ovän med folk nu, men jag tycker FIRE-snacket på finanstwitter har börjat gå överstyr. Själv föredrar jag att använda sunt förnuft och sparar in på onödiga saker, men jag tvekar inte att spendera på saker jag vill ha. Jag lever en gång och jag tänker inte försaka all livskvalitet i nuet för att kunna gå i pension något år tidigare än annars. #bakadkrona handlar om livskvalitet - hembakat är fantastiskt gott, det är inget jag gör för att spara pengar!

Sparkvot är inget jag mäter heller, utan jag försöker räkna med en viss summa per månad direkt när lönen kommer. Ibland blir det mer, ibland mindre - inkomsterna är visserligen relativt jämna, men det sker ibland extra inflöden och ibland har man lite mer utgifter. På det stora har jag ett årsmål om att sätta in en viss summa totalt över året.

Mitt “mål” med investeringar är skittråkigt. Jag vill ha finansiell trygghet nu och i framtiden samt möjlighet att kunna göra som jag vill. Kanske vill jag sluta jobba vid 50-ish, kanske vill jag jobba deltid, kanske vill jag jobba ideellt, kanske pyssla med investeringar på heltid, ja jag vet inte idag. Jag har ingen plan på vad som händer om knappa två decennier. Livet har ändrats så fundamentalt de senaste 10 åren att jag VET att det är omöjligt att gissa så långt framåt. Det man kan göra är att lägga förutsättningarna för att när man väl är där, kunna välja utifrån den situation man då befinner sig i. 
 

Kloka ord och härligt med denna, enligt mig, sundhet. Som du skriver har det blivit allt mer omtalat med FIRE och ofta kan det skönjas på kvällstidningarnas tabloider om “så går du i pension innan du hunnit fylla 10 år”. Finns det en fara med detta? Varför/varför inte?
Jag tror det. Jag tror att många har en alltför hög tilltro till att de “vet” hur livet ska se ut om 15-20 år. Min erfarenhet är att det är omöjligt att förutsäga och att då under många år, dessutom medan man är “ung”, leva som en asket tror jag är att försaka sig ett rikare liv. Med det sagt; man ska inte slösa pengar på onödiga saker såklart. Balans tror jag är viktigt!

Sen är en annan fara att många räknar med alldeles för små summor för att bli ekonomiskt fria och man ser skrämmande många i flödet som glömmer av att inflationsjustera sina kalkyler. Detta skriver jag inte för att vara elak - tvärtom. Jag hoppas fler och fler förstår att man behöver ha marginaler och att man måste tänka på att pengar tappar i värde över tid. Det går inte att tänka att man ska ha 5 miljoner om 20 år. Man behöver i så fall 5 miljoner i dagens penningvärde, justerat för 20 års inflation, om det är den summan man tror kommer att ge den livskvalitet man är ute efter. Slår ett slag för Stefan Thelenius’ sparkalkylator som kan hjälpa till om man är osäker på hur man ska räkna.

Men som sagt, jag tror att det är omöjligt att veta vad man tycker om 20 år…



Tack för att du delar med dig av dina tankar. Det är viktigt alla alla, såväl de som är för som de som är emot, får komma till tals och att allas åsikter skall respekteras. Man behöver ej hålla med i sakfrågan, men man skall respektera andras åsikter tillika perspektiv.

Ovan har du nämnt sektorer och megatrender - detta är på ett sätt ekvivalent med “makro”. Studerar du mycket makro och om - hur mycket väger denna del i ditt investringsbeslut? Varför/varför inte? 
Ja och nej. Jag lyssnar på en hel del poddar och jag gillar dem som har ett bredare fokus. Då får man en bra syn på vad som händer i (finans)världen. Market Makers och Game of Stocks är mina två solklara favoritpoddar idag, så lyssna gärna in dem. Utöver det håller jag mig á jour genom Twitter och seriösa nyhetskonton. Däremot är det svårt att kvantifiera vad makrodata och megatrender betyder för enskilda bolag, så där försöker jag så gott det går använda mitt (förhoppningsvis) sunda förnuft. 
 

Låter mycket klokt. Vi börjar närma oss en sorts avslutning, men innan jag får tacka dig för din tid kommer lite avslutande frågor:

Om du fick ge råd till en 20-åring som vill komma igång med sitt sparande och investerande - vilka skulle dessa vara?
Att våga komma igång - det är varken farligt eller svårt. Det är bättre att göra sina misstag tidigt än senare när portföljen blivit tyngre. Sen vill jag slå ett slag för att inte strunta i fonder, de är en bra bas för att få en bättre diversifiering!

Var är du och MiniGojan om 10 år? 
Haha, vilken avslutande fråga! Som du kanske redan har gissat, så har jag ingen aning.  Men jag hoppas att vi fortsatt är samma dream team som idag, trots att hon då är mitt i värsta tonåren...

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.