14 Feb, 2020

Dela diskmaskinstabletter eller inte

 

 

Diskmaskinstabletter- Ska de vara delade eller inte?

 

Det har pågått en hätsk debatt på finanstwitter kring huruvida man ska dela sina diskmaskinstabletter eller inte. Det finns de som diskar till halva priset när de delar sina tabletter och samtidigt finns det de som tycker att sparar-gänget har missat meningen med livet. Vi har inte valt sida i frågan tidigare men ibland känns hela grejen lite löjlig. Därför har vi valt att hjälpa alla er som diskuterar frågan samt alla ni som inte har Twitter.

Jämförelse av diskmaskinsmedel

 

Vi har egentligen hela tiden funderat över vad hela ”fuzzen” handlar om. Om man vill dela sina tabletter, varför väljer man då inte istället att köpa löst pulver och dosera utifrån hur mycket disk man har, hur smutsig disken är eller hur mycket man vill spara? Det torde ju vara allmänt känt att det är billigare att köpa pulver än tabletter och då behöver man inte heller förstöra sina knivar medan man delar tabletterna. Dubbel besparing så att säga.

Jämförelsen har utgått från priser på Willys och det går säkert att hitta både billigare och dyrare produkter men vi har valt Willys dels för att vi tycker att det är en bra butik och dels för att vi är ägare i Axfood och försöker styra så många kunder dit som möjligt (skämt). Framförallt är det också en butik som är tillgänglig för de flesta i Sverige.

 

Alternativ 1

 

Tillverka eget diskmaskinsmedel. När vi gjorde research för den här artikeln hittade vi ett tips på hur man kan göra eget diskmaskinsmedel och det var inte särskilt dyrt. Man ska i så fall blanda Natriumbikarbonat, några droppar vanligt diskmedel och salt. Kostnad per disk: (Vi har i vårt exempel räknat med att de 3 droppar vanligt diskmedel som behövs inte kostar något alls då det är svårt att beräkna priset på 3 droppar). 1,475 kr/disk. (Dyrast och sämst)

Alternativ 2

 

Delade diskmaskinstabletter från Finish. Detta är enligt den av oss ytterst seriösa undersökningen den vanligaste tabletten att dela. Kostnad 1,45 kr/disk. (Dyrast och mest vanligt)

Alternativ 3

 

Dismaskinspulver från Finish. Detta torde vara en förhållandevis likvärdig produkt som tabletterna i alternativ nr 2 då de kommer från samma leverantör. Kostnad 0,48 kr/disk. (Billigaste)

 

Räkneexempel

 

Eftersom alternativet att tillverka sitt eget diskmedel varken känns rimligt ur ett ekonomiskt eller ett tidsbesparande perspektiv har vi lämnat det därhän och istället räknat på de rimliga alternativen: Delad tablett eller pulver.

Vi har räknat på två diskar per vecka under en livstid av 78 år. Självklart är det få 1-åringar som diskar men vi kan garantera att det är många 1-åringar som bidrar till smutsig disk och därför anser vi att jämförelsen är korrekt. För att få fram ett korrekt resultat har vi använt Stefan Thelenius utmärkta sparkalkylator och vi har använt oss av en årlig avkastning på 8 %. Besparingen är 0,97 kr/disk och vi har rundat 7,67 kr till 8 kr. 

Vid 78 års ålder kommer man ha sparat inte mindre än 203.005 kr om man investerar de sparade pengarna i en Kapitalförsäkring eller ISK. Jämför man sedan halva tabletter kontra löst pulver så blir besparingen enligt samma beräkning istället 50.750 kr som man sparar på en livslängd.

Vill ni spara 203.000 kronor rekommenderar vi att ni startar ett KF hos Avanza via vår förträffliga affiliatelänk och börjar spara i en billig (gratis) indexfond. Klicka på länken under Avanza Zero* och börja spara pengar idag!

 

*Affiliatelänkar innebär att vi i vissa fall kan få en kickback om länkklicket leder till köp. Det kostar såklart inget för den som klickar!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.