5 Mar, 2020

Life Sciencedagen 2020

 

 

Igår anordnade Finwire och Företagsinvestering i Fyrstad Lifesciencedagen och vi var såklart på plats för att lyssna på alla intressanta företag och för att träffa dess företrädare. Det blev både lite nya kontakter och lite trevliga samtal med vänner och bekanta. Dagen började med att Aktiespararnas Gunnar Ek agerade moderator på förmiddagen och vi fick höra ett antal intressanta bolag presentera sina verksamheter. De representerade bolagen var:

 

Cline Scientific

 

Clines grund är en odlingsyta som framställts via nanoteknologi. Ytan har visat sig perfekt för att odla eller på och nu är man på väg att skapa nya broskceller som stoppas in i skadade knän, höfter mm. En betydligt enklare operation än när man byter ut knän, höfter mm mot proteser. Och billigare. Presentationen hålls av VD Patrik Sundh och han gör det med den äran. Ett riktigt bra anförande och Patrik lyckas göra den extremt komplexa verksamhet som är Clines vardag, begriplig även för oss som är dåligt insatta i cell- och broskyppbyggnad.

Cline har 498 st ägare hos Avanza.

 

Fluicell

 

Fluicells verksamhet bygger på en 3D-printer som printar vävnad. De har en extremt högteknologisk produkt som skriver mänsklig vävnad och även om vi inte förstår allt de redovisar så får vi hjälp av en person i publiken som ställer mycket initierade frågor. Frågor som företagets VD Victoire Viannay svarar på på ett betryggande sätt. Även detta anförande är mycket tekniskt avancerat och då det hålls på engelska blir det lite svårare för oss att förstå alla detaljer men det mesta går ändå in.

Fluicell har gjort en fin resa på börsen det senaste och gått upp med 41 % i år. Fluicell har 1.235 st ägare hos Avanza.

 

Stayble Therapeutics

 

Stayble är ett bolag som vi tidigare skrivit om här på bloggen. De företräds av sin VD Anders Gerwald. Anders gör ett mycket bra framträdande och lyckas på ett tydligt och pedagogiskt vis förklara hur Stayble ska revolutionera vården för ryggsmärta. Det vi främst tar med oss är att deras metod är ett sätt att ta bort smärta, inte att lindra den med smärtstillande preparat. Kortfattat kan man säga att de sprutar in mjölksyra i ryggen och därmed skapar ett skyddande lager inuti disken. Detta leder i sin tur till att ingen smärta skapas.

Stayble har ännu inga ägare hos Avanza då första handelsdagen är 9 mars. Vi har tecknat aktier i Stayble och fått tilldelning i två depåer och ser fram emot första handelsdagen.

 

Idogen

 

Idogen är ett bolag som utvecklar en behandlingsmetod för att förhindra att kroppen stöter bort och/eller motarbetar vissa mediciner och organ. Metoden fungerar ungefär som ett vaccin där man ger kroppen en liten dos för att vänja det vid den nya kroppsdelen. Föredraget är inte dagens starkaste men metoden är verkligen intressant.

Idogen har idag 2.422 st ägare hos Avanza. Det stora antalet ägare kan kanske förklaras med den rejält volatila resa som Idogen har gjort på börsen. Kursen har det senaste året pendlat mellan 2 öre och 2,40 kr.

 

GPX Medical

 

GPX Medicals produkt är i dagsläget en andningsutrustning för förtidigt födda barn. För dessa patienter är det mycket viktigt att övervaka lungorna och lungkapaciteten. Idag görs det via daglig röntgen av lungorna. Något som leder till ökad risk för cancer och GPX metod gör att man helt utan påverkan för barnet kan övervaka lungkapaciteten och tidigt se om något är fel med andning och lungor. Marknaden för produkten är ökande då vi på grund av äldre mödrar och diverse välfärdsfaktorer ser allt fler för tidigt födda barn. Framförandet görs av VD Hanna Sjöström och hon gör det riktigt bra. Kunnig och samtidigt jordnära och trevlig! Detta bolag är, förutom Stayble Therapeutics som vi redan äger, det som ligger närmast att hamna i portföljen av de representerade bolagen.

GPX ägs idag av noterade Gasporox men det finns planer på att notera GPX som eget bolag. Om det blir av kommer det vara en IPO som vi tecknar. Gasporox har idag 595 st ägare hos Avanza.

 

Irlab Therapeutics

 

Irlab är ett bolag som jobbar med produkter och metoder för att behandla neurodegenerativa sjukdomar som Parkinson. Föredraget hålls av VD Nicholas Waters och innehåller mycket fakta för oss som är en aning okunniga men det är intressant även om det är en aning svårt att ta till sig allt. Irlab är idag noterat på First North men arbetar för en flytt till Small cap inom kort.

Irlab Therapeutics har 2.097 st aktieägare hos Avanza och är det bolag med högst aktiekurs av alla av dagens bolag.

 

Intervju med Göran Ofsén

 

Investeraren Göran Ofsén som skrivit boken Hitta kursvinnarna intervjuas av Finwires stjärnskott Love Josefsson. Love gör ett utmärkt jobb med en aningen svår uppgift och det är ganska svårt att höra vad Göran säger.

 

Carbiotix

 

Kristofer Cook, VD på Carbiotix, presenterar sitt bolag och Krostofer är verkligen en bra talare. Här får vi lära oss att en så stor del som 70 % av immunförsvaret sitter i magen och magen är därför en viktig del för att hålla sig frisk. Carbiotix tillhandahåller prover för att se hur magen mår och fungerar. De erbjuder/kommer även erbjuda flera kringprodukter till proverna och det låter verkligen som om detta är en produkt och ett bolag som borde kunna lyfta.

Carbiotix har varit noterad på Spotlight sedan oktober 2019 och har sedan dess pendlat mellan 5 och 7 kr. Akten har 522 st ägare hos Avanza

 

Redsense Medical

 

Här har vi ett Halmstadföretag som utvecklar och producerar blodlarm som larmar om en dialyspatient börjar blöda (något som är mycket vanligt tydligen). De är ett av få godkända larm i USA där man har beslutat om att det ska finnas larm av det här slaget när man ger dialys i hemmet. Anförandet görs av största ägaren och styrelseledamoten Susanne Olausson på klingande halländska. Susanne är verkligen en engagerad representant och det märks verkligen att hon kan bolaget och dess marknad på sina fem fingrar.

Redsense är noterat på Spotlight och ha 1.294 st ägare hos Avanza.

 

Emotra

 

Emotra är ett bolag som forskar kring ett helt nytt sätt att upptäcka  personer som riskerar att drabbas av depression. Metoden är lika enkel som den är genial och den sker på ett icke invativt sätt vilket innebär att man inte sticker, skär eller på annat sätt gör åverkan på kroppen. Istället får patienten lyssna på ljud i hörlurar samtidigt som den har fingern på en sensor. Från sensorn skickas sedan data rakt in i en dator. Det som slår oss är att detta verkar vara en produkt som är mer eller mindre klippt och skuren för AI-anpassning och det är verkligen något som vi tror kommer slå inom vården i framtiden.

Emotra har 1.788 st ägare hos Avanza.

 

Tyvärr har vi inte möjlighet att stanna och lyssna på de sista företagen Detectivo, Dizlin Pharmaceutical, Gynius, Isofol Medical, Dicot och Real Heart Plus utan dem får vi läsa på om och skriva om vid senare tillfälle.

 

Fantastiskt trevlig arrangemang

 

I pauserna fanns det möjlighet att ytterligare bekanta sig med de medverkande företagen och deras representanter på ett mer personligt plan då de alla var närvarande och man fick möjlighet att prata med dem och ställa sina frågor. Mycket uppskattat från vår sida som givetvis passade på att förhöra oss om dem lite extra.

I arrangemanget ingår såväl frukost, fika och lunch. En lunch som verkligen är god. Det kan vara en av de bästa luncher vi ätit på ett par år faktiskt. Lunch en serveras i anslutning till de överiga lokalerna. Vi behöver bara gå en trappa upp och där blir vi serverade i ljusa trevliga lokaler. Det bjuds på fisk, sej, tror vi och det är riktigt gott och då är vi ändå rätt så kräsna när det kommer till mat och speciellt fisk.

Eftersom hela dagen livesändes går det såklart att gå in i efterhand och titta på den. Klicka bara in er på lifesciencedagen.se Och för alla er som vill hänga med nästa år så är datum redan spikat till 10 mars 2021 så notera det i era kalendrar redan nu så ses vi då.

Stort tack till Finwire och de deltagande bolagen som lät oss och alla andra deltagare få ta del av all denna information ackompanjerad av god mat och tilltugg helt gratis!

 

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.