Analys
9 Mar, 2020

Quartiers Properties rapportkommentar H2 2019

Rapportkommentar H2 2019 (Läs den fullständiga analysen här)

- Händelserikt år
- Fortsatt substansvärdeuppgång
- Stor substansrabatt

Rapportkommentar

Händelserikt år. Omsättningen under 2019 steg markant för Quartiers Properties (QP) – från 29 MSEK till 93 MSEK - dels genom att första fasen i projektet Boho Club färdigställdes i september och dels genom att bolaget hade betydligt större intäkter från avyttring av fastigheter än tidigare. Operatörsverksamhetens omsättning steg till 25,2 MSEK (5,2), där den stora merparten av intäkterna uppstod under andra halvåret. Intäkter från fastighetsförsäljningar uppgick till 68,1 MSEK (23,9) och kommer från QPs lägenhetsprojekt 22byQuartiers, där nu samtliga 22 lägenheter är sålda. Rörelseresultatet före avskrivningar och orealiserade värdeförändringar (EBITDA) uppgick till -14,8 (-20,4). Fastighetsförsäljningar bidrog här med ett positivt resultat om 12,4 MSEK och innebär att projektet 22byQuartiers haft en försäljningsmarginal om hela 36% före försäljningskostnader (intäkter som redovisas under både 2018 och 2019). Resultatet belastas dock under 2019 av betydande uppstartskostnader för Boho Club, vilket ledde till ett negativt resultat för de fyra månader projektet var igång om ca 14 MSEK. Bolagets andra operativa verksamhet i form av lägenhetshotellet i Benahavis med ca 100 lägenheter och som utgör en av bolagets viktigaste tillgångar redovisade en mindre vinst före avskrivningar. Detta är också en avsevärd förbättring i förhållande till 2018, efter att QP nu driver verksamheten i egen regi. Trots ovan nämnda försäljningsverksamhet ledde årets investeringar om ca 90 MSEK till att bolagets räntebärande lån ökade till 293 MSEK (209) vid utgången av året. Bolagets räntenetto steg därför markant till -13,1 MSEK (-2,3), där ca 30% av finansieringen kom från ”dyr” alternativ lånefinansiering.

Fortsatt substansvärdeuppgång. Efter gjorda försäljningar under året visar utförda värderingar att bolagets fastighetsportfölj vid utgången av år 2019 steg till 844 MSEK (721), dvs en ökning med hela 24%. Innehavet av lägenheter i Benahavis ökade i värde med ca 8% till 386 MSEK. Fastigheten med de byggnader där Boho Club är verksam har värderats till ca 250 MSEK. Dessa två innehav svarar således för ca 75 % av portföljen. Resten av portföljen består av tre fastighetsutvecklingsprojekt, varav Ocean View är det största och där försäljning och byggstart förväntas under 2020. I enlighet med IFRS har huvuddelen av bolagets fastigheter omklassificerats till rörelsefastigheter, i och med att QP själva tagit över driften av dessa, bokförs inga värdeförändringar i balansräkningen. Detta gäller också bolagets projektfastigheter som bokförs till anskaffningsvärdet. Substansvärdet per aktie justerat för en marknadsvärdering enligt ovan samt hänsyn till preferensaktieägarnas andel av eget kapital steg under året med 11% till 8,26 SEK (7,44). QP kan därmed uppvisa en genomsnittlig ökning av substansvärdet med 11% under den senaste tvåårsperioden.

Stor substansrabatt. Med nuvarande aktiekurs handlas aktien till en rabatt om hela 50 % mot ovanstående substansvärde. Detta är en rekordhög rabatt – detta trots att QP under året dels bevisat att bolagets stora första egna projekt - 22byQuartiers givit en mycket bra avkastning och dels att Boho Club färdigställts vilket på sikt öppnar möjligheter för fortsatta värdeökningar. Under 2020 kommer antalet hotellrum på Boho Club att öka från 30 till 50 rum, vilket inte bara borde öka lönsamheten på projektet men även ge själva fastigheten ett högre värde. Skulle sedan beslut fattas om en återgång till tidigare byggplan (se analys från 2/4 2019) finns potential upp till cirka 150 nya hotellrum. QPs nästa projekt utgörs av Ocean View (60 lägenheter till en av oss beräknad kostnad om 120 MSEK förutom hittills nedlagda om 30 MSEK), där försäljning och byggnation av lägenhetskomplexet kommer att börja under året. I och med att Boho Club nu är i drift räknar vi med att en del av den dyrare finansieringen kan omvandlas till bankfinansiering med betydligt lägre ränta. Under 2020 har QP sålt tre av sina lägenheter i Benahavis (till priser i linje med eller över senaste värdering) och skulle annan finansiering visa sig för dyr inför årets investeringar finns här en bra finansieringskälla.

Kort om Quartiers Properties
Ordförande: Jörgen Cederholm
VD: Marcus Johansson Prakt
CFO: Maria Cepero
Lista: Nasdaq First North

----------------------------------------

Disclaimer
Denna publikation (nedan ”Publikationen”) har sammanställts av TradeVenueAB (nedan ”TV”) exklusivt för TV:s kunder. Innehållet har grundats på information från allmänt tillgängliga källor vilka bedömts som tillförlitliga. Sakinnehållets riktighet och fullständighet liksom lämnade prognoser kan således inte garanteras. TV kan låta medarbetare från annan avdelning eller analyserat bolag (nedan ”bolaget”) läsa fakta eller serier av fakta för att få dessa verifierade. TV lämnar inte i förväg ut slutsatser eller omdömen i Publikationen. A°sikter som lämnats i Publikationen är analytikerns åsikter vid tillfället för upprättandet av Publikationen och dessa kan ändras. Det lämnas ingen försäkran om att framtida händelser kommer att vara i enlighet med åsikter framförda i Publikationen.

Informationen i Publikationen ska inte uppfattas som en uppmaning eller råd att ingå transaktioner. Informationen tar inte sikte på enskilda mottagares kunskaper och erfarenheter av placeringar, ekonomiska situation eller investeringsmål. Informationen är därmed ingen personlig rekommendation eller ett investeringsråd.

TV frånsäger sig allt ansvar för direkt eller indirekt skada som kan grunda sig på denna Publikation. Placeringar i finansiella instrument är förenade med ekonomisk risk. Placeringen kan öka eller minska i värde eller bli helt värdelös. Att en placeringhistoriskt haft en god värdeutveckling är ingen garanti för framtiden.

Den i Publikationen lämnade analysen har utförts i enlighet med villkoren för tjänsten ”IR-paketet” som TV utför åt analyserat bolag. TV erhåller ersättning för nämnda tjänst från det analyserade bolaget. TV betalar ersättning till den analytiker som har sammanställt Publikationen. Publikationen får inte spridas till eller göras tillgänglig för någon fysisk eller juridisk person i USA (med undantag av vadsom framgår av Rule15a –16, SecuritiesExchange Actof1934), Kanada eller något annat land som i lag fastställt begränsningar för spridning och tillgänglighet av materialets innehåll.

Varken TV eller de personer som sammanställt denna publikation har innehav (varken långa eller korta) i analyserat bolags emitterade finansiella instrument överstigande 0,5 % av det analyserade bolagets aktiekapital.

Analytikern som har sammanställt denna publikation äger inga aktier i bolaget.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.