Analys
15 Mar, 2020

Veckobrev v12-20

Den gångna veckan är nog en sådan, som de flesta aktieinvesterare helst vill glömma. En vecka där kanske rädslan för viruset blev farligare än själva viruset är. Den för dock kanske med sig något positivt i form av att man påminns av den risk finns i att äga aktier – vilka många glömt under de senaste årens börsrally. Det har som bekant varit långt mellan ljuspunkterna denna vecka och i ett börsklimat som detta tycker jag dock att det är bättre att fördjupa sig i just dessa – för de finns - i stället för att ägna sig åt en massa undergångsteorier. Människosläktet och aktiemarknader har en märklig förmåga att komma tillbaka!!!

Centralbanker och myndigheter gör allt i sin makt. Under veckan kom så de olika åtgärderna från centralbanker och statsmakter för att finanssystemet inte ska stanna; med räntesänkningar, olika typer av likviditetsåtgärder och andra paket. Fredagens positiva börsreaktion verkar vara ett tecken på marknadernas gillande. Inte bara vetskapen om vilken massarbetslöshet som kan bli följden om inte företag och privatpersoner får krediter utan även aktiemarknadens betydelse för pensionsfonder och konsumentförtroendet - gör att i alla fall jag - inte har någon tvekan om att de kommer att göra allt vad de kan. De som vill jämföra dagens kris med inledningen av 1930-talet hittar nog få likheter, då myndigheterna gjorde precis tvärtom.  Sedan är det en sak att man kan leda en häst till vattnet men att få den att dricka …..Den cyniske kan också möjligen säga att riktiga börskrascher sorterar bort en rad osunda beteenden i aktiemarknaden och hos företag (med till exempel för hög skuldsättning) och leder till en i längden bättre marknad, vilket alltså nu riskerar att inte blir följden, när myndigheterna rycker ut varje gång det börjar bära nedåt

Ljuset kommer från öster. Att produktionen så sakteliga börjar komma igång i Kina tillhör en av veckans absoluta ljuspunkter. Ett av de få svenska bolag som mer ingående rapporterat om den aktuella utvecklingen är kontraktstillverkaren Note (själva kallar de sig tillverkningspartner). De meddelade i veckan att fabriken i Kina hölls stängd en vecka längre än normalt i samband med det kinesiska nyåret och nu sedan två veckor är tillbaka med full produktion. Trots det försäljningsbortfall om 20 MSEK som detta produktionsstopp medförde räknar Note för Q1 för hela bolaget med en försäljningstillväxt om 15% och en rörelsemarginal som ”fortsätter utvecklas starkt”. Alla bolag verksamma i Kina har naturligtvis inte klarat problemen lika bra och det gäller ju sedan att det finns en efterfrågan på produkterna när den nuvarande orderstocken är avbetad men ändå… Däremot behöver inte Q1-rapporter från bolag med stor verksamhet i Kina bli riktigt så dåliga som vissa förväntar.  

Atrium Ljungberg säljer. Om fastighetsbolagen ledde haussen har de nu tagit täten i baissen. Detta trots att man enligt min mening måste se en ganska allvarlig lågkonjunktur framför sig för att uthyrning och hyror ska ta allt för stora smällar. Hur som helst veckans nyhet att Atrium Ljungberg (bevakat av TradeVenue) säljer Farsta Centrum för ca 4 MdSEK, visar att det finns institutionellt kapital även i denna miljö som vågar köpa. Atrium Ljungbergs skuldsättning minskar och frigör resurser för det stora investeringsprogrammet som ligger framför bolaget. Att lyckas minska skuldsättningen är naturligtvis glädjande med tanke på att bankerna även när molnen skingras, knappast kommer vara speciellt riskvilliga.  Efter affären kommer Atrium Ljungberg ha fastigheter för 45 MdSEK samt en som bekant mycket intressant projektportfölj som ”ger möjlighet” att öka portföljen med hela 32 MdSEK. Affären är också intressant ur den synvinkeln att den leder till en realisationsvinst efter skatt på 240 MSEK och alltså är 6-7% över den nyligen gjorda värderingen. Den visar också - återigen att det är skillnad på köpcentrum och köpcentrum.  Gamla inarbetade centrum med ett stort inslag av serviceanläggningar och som fungerar som samlingspunkt för området – är fortsatt långsiktigt intressanta för fastighetsplacerare. Att dödsskallemärka allt som har med fysisk handel att göra kan vara farligt.

Den enes död är den andres bröd. I alla marknadsklimat - även i detta - finns det aktievinnare och det behöver vara direkta sådana som i denna kris till exempel tillverkare av personlig skyddsutrustning eller ett företag som Bactiguard (som lanserat en produkt med förhoppningsvis desinficerande effekt på coronaviruset) utan som indirekt blir det. Viruset och dess följder med folktomma städer och butiker är ännu en sten på detaljhandlarnas börda men konsumtionen kommer inte att upphöra för det. Näthandeln borde i spåren av detta vara riktigt stora vinnare, när folk vill sitta hemma och göra sina inköp. Det borde inte bara locka de vanliga kunderna utan helt nya, som också kan bli kvar i detta köpmönster i en mer normal miljö. Att speloperatörerna med inställda mästerskap och eventuellt OS men sektorer som gaming och gambling borde vara stora vinnare när folk tvingas sitta hemma. Att oljeproducenterna har svårt att hålla sig för skratt är en sak men för världens bilister (de som ännu inte gått över till elbilar) är det en välkommen present. Även oljetanksredarna verkar i alla fall tillfälligt få njuta (det var ett tag sedan) när raterna för VLCC från utbombade nivåer tredubblats i spåren av veckans utbudschock. Coop stoppar all sin lösgodisförsäljning i Danmark, vilket inte är någon bra signal för Cloetta men kommer det inte bara styra över efterfrågan till andra sötsaker? Att flygbolag och researrangörer under lång tid framöver kommer att ha efterfrågeproblem förefaller sannolikt - men något ska folk göra på sin fritid. Är det Fenix Outdoors friluftsprodukter som kommer att få sig ett rejält uppsving till följd av detta? Det finns säkert andra bättre exempel men vad jag bara vill visa är att världen och efterfrågan inte står still på grund av en sådan här händelse utan kanaliseras till andra produkter och bolag.

Veckan som kommer lär fortsätta med extrema kast mellan bottenlös pessimism och en försiktig optimism. Jag tycker att ovanstående ljuspunkter inger hopp om att det finns en botten, som ligger närmare än de flesta tror. Men det är kanske först när antalet smittade når rekordnivåer och paniken blir total, som det riktiga köpläget kommer. Tyvärr är det kanske inte denna vecka. Förhoppningsvis får vi i veckan fler exempel på hur nedstängningen i Kina påverkat andra företag än Note men även vad ett på sina platser helt nedstängt Europa får för effekter. Välkommen till ännu en spännande vecka!!!

PS. Vi här på TradeVenue gläds åt ett fortsatt ökande besöksantal. I februari hade vi hela 135 000 besökare.

Claes Vikbladh 
claes@tradevenue.se

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.