21 Mar, 2020

Vi skriver historia

Jag kan inte undgå att känna hur du, jag och alla vi just nu är med om händelser som kommer att finnas i historieböckerna för all framtid. Det som vi får se, höra och uppleva har förvisso hänt tidigare, såsom vid digerdöden och spanska sjukan, men skillnaden från då och nu är att idag är världen allt mer globaliserad och sammanknuten med och i så många olika trådar att inte ens Farmor Anka skulle klara av att reda ut dem.

Digitaliseringen visar hur tätt sammankopplat allt är och sällan har fjärillseffekten varit så tydlig som nu. Från en marknad i Kina till att hela kontinenter drabbas av ett virus av sällan skådat slag är… lika hemskt som ”fascinerande”. Förstå mig rätt, men försök att förklara för en hitrest person från 1347 hur denna incident på en kinesisk marknad flera tusen mil från Svedala fick hela ekonomiska system att sättas på sin yttersta prövning och hur samhällen och nätverk näst intill slutade att verka.

Det är hemskt att se, höra och få läsa om allt lidande och all min sympati tillika empati går till de utsatta; inte bara de som lider känslomässigt, utan även ekonomiskt, vilket alla våra små egenföretagare gör (stöd gärna din lokala restaurang, fik etc. nu, för annars finns risken att de ej finns kvar i morgon). Det är lika hemskt att se hur människor försöker att sko sig på andra människors olycka, såsom att köpa upp hela lager av en vara och sedan sälja för tio gånger ursprungspriset. Förvisso gäller utbud och efterfrågan, men ingen med ett hjärta skulle gå så långt att de säljer toalettrullar för över hundralappen under sådana omständliga och hemska tider som nu råder.

Jag har reflekterat mycket kring nuvarande situation och hur många som sitter i karantän och/eller är begränsade på andra sätt. Jag kan då inte låta bli att koppla till Boccaccios (1353) kanoniska verk Decamerone, eller till Camus (1947) Pesten. Därtill kan jag finna mycket koppling till Martinssons Aniara.

Vad händer med människan när tilltron till något försvinner? Vad gör hon och varför? Om religion, eller tilltro till en viss ideologi, försvinner – vad gör hon och vad händer? I t.ex. Aniara söker hon tröts i sex, alkohol och missbruk, detta även om hon innerst inne inser att det egentligen inte hjälper och att det enbart leder till en förvärrad situation.

Jag har sedan länge brottats med att ömsom förstå, ömsom få en klarhet i existentialismen, vilket jag vet är en näst intill omöjlighet, för något universellt svar finns inte. Alla lever vi för olika saker och således har vi alla olika tillika unika anledningar som får oss att (vilja) leva. Emellertid måste jag säga att jag än mer nu än någonsin tidigare känner att jag vill hjälpa andra; hjälpa dem att ta sig igenom nuvarande kris – vara där för dem. Stötta dem. Ge dem energi och tilltro. Ge dem lusta och kraft att stå emot. Kraft att bli starkare och att växa.

Vi skriver historia och som alla vet är det på vinnarnas lott att skriva det sista kapitlet i boken. Kommer du att vara med och hur kommer du att gestaltas och beskrivas? Och om ett par år, när detta har lagt sig, kommer du att kunna läsa det kapitlet och känna stolthet?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.