3 Apr, 2020

Banker på andra sidan pölen - köpvärda?

Vad har JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo & Company samt Citigroup gemensamt, förutom att de är bland de fyra största börsnoterade bankerna i USA? Det finns säkert många svar, men det jag främst syftade till är att de har slaktats än mer än många andra bolag sedan 21/2 2019. Faktum är att de just nu är nere på värderingar som inte sätts sedan WW2…

Är detta rationellt? Det kan jag inte uttala mig om, då jag inte har analyserat dem så noga, utan har mer studerat dem via Börsdata samt läst diverse artiklar på Motley Fool och skummat årsredovisningar från 2019 samt 2007-2009. 

Jag har aldrig tidigare tittat noggrant på bankerna och detta beror på flera anledningar, men den främsta att jag redan ligger tung i denna sektor via mina exponeringar mot alla de fyra svenska storbankerna, men också mot Bank of Nova Scotia. Därtill har jag även Resurs samt diverse försärkingsbolag, såsom Admiral Group, Sampo och Axa.

En artikel som fick mig att bli lite mer intresserad var denna, som är publicerad av den mycket uppskattade suredividend.com. Vad som framkommer här är att dessa bjässar tycks ha dragit såväl en som två läxor av finanskrisen 2008. Detta står också att beskåda då aktiekursernas utveckling studeras, där t.ex. JPMorgan Chase har stigit med ca 520 % från botten till den 20/2 anno 2020. Delas detta på de cirka 11 år som har passerats sedan krisen landar den årliga utvecklingen på 47 %, vilket inte är fy skam.

Kan nuvarande nedgång vara ett tillfälle att köpa in sig? Eller balanserar många av dessa bjässar på en mycket skör och tun tråd? Kan man utgå från att FED och regeringen, när skiten (eventuellt och) slutligen träffar fläkten, måste inse att dessa spelare är ”to big to fail”? På tal "To Big to Fail" - se gärna filmen med samma namn

När banker studeras är P/B-talet viktigt och här framkommer följande data från Börsdata:

Bank

1 år

5 år

10 år

Wells Fargo

0,6

1,2

1,2

JPMorgan & Chase

1

1,1

1,0

Citigroup

0,43

0,7

0,7

Bank of America

0,69

0,8

0,7

 

Om det är utdelningar som räknas, likt inget annat vore viktigt, är de amerikanska bankerna inget att äga, då de under 2008 och ett par år därefter inte delade ut några summor att tala om. Citigroup delade inte ut något mellan 2010-2011, medan övriga sänkte sina rejält under de värsta och blodigaste åren (bilder och data från Börsdata).  

 

De som känner sin Warren Buffett vet att denna har ägt Wells Fargo sedan många år. Emellertid tycks gurun ha haft en fingertoppskänsla kring innehavet i detta bolag, då Berkshire hyvalde lite i sitt innehav under Q4 2019, vilket kom att spara dem många miljoner dollar. Just Wells Fargo är en bank som sällan tenderar att klara av att hålla sig ifrån rampljuset, då de sedan 2016 har haft enroma problem och eftergifter till den skandal kring bedrägerier som kom världens till känna anno 2016.  Om detta, men även om banken på ett mer allmänt plan, diskuterar Buffett i denna intervju med CNBC

Hur har denna kris sett ut rent finansiellt för denna Buffettbank? Vid en snabb överblick ser de ut att ha klarat sig, om än inte "perfekt", så i alla fall helt okej.

En (av flera) förklaringar til Well Fargos utveckling är de kraftiga återköp som de har genomfört. Så sent som i Q4 2019 återköpte banken aktier för $7,8 miljarder och sedan 2009, då de var nödgade att öka antalet, har beståndet minskat från cirka 20 %, vilket inte är illa. Hur kommer det att bli nu, då många bolag och banker redan har kommunicerat att de ställer in återköpsprogram? Denna retoriska fråga gäller inte enbart Wells Fargo, utan samtliga marknander på ett mer generellt plan. 

Jag är intresserad att gräva vidare i de amerikanska bankerna, men likt alltid måste frågan om man gör misstaget att gå över ån efter vatten ställas. Rätt eller fel? Är du mer insatt än jag? Tankar? Reflektioner? Alla tips och råd tas med glädje emot.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.