1 Apr, 2020

Riskabla fastighetsbolag

 

 

Faastighetsbolagen och corona

 

Snubblade över Aktiellts artikel om fastighetsbolag och hur de påverkas av coronakrisen. En väldigt bra artikel där man använder Kepler Cheuvreux uppgifter. De kommer fram till att de flesta av dagens fastighetsbolag står bra rustade inför en eventuell kris. Mer eller mindre alla bolagen de tar upp redovisar bättre siffror med lägre belåningsgrad, bättre ränteteckningsgrad mm. Däremot fastnade vi på en uppgift i artikeln: Värdeminskning innan skuldtak nås. I den kolumnen hittar vi tyvärr inte våra favorithatobjekt K-fastigheter och Oscar Properties men däremot har de beräknat följande värden för nedanstående bolag:

Catena – 12 %

Diös – 10 %

Nyfosa -8 %

SBB – 12%

Wihlborgs – 13 %

Dessa siffror har även tagit hänsyn till obligationslån vilket vi tycker att vissa ibland glömmer och som ni ser ovan så är dessa bolag väldigt känsliga för en värdeförändring trots att de har väldigt vettiga belåningsgrader. Belåningsgraderna ligger mellan 52 och 55 % för ovanstående bolag. Till saken hör också att en belåningsgrad på 50 % snabbt kan öka om värdet på fastigheterna går ner med lite större siffror. Säg att värdet sjunker med 20 %. Då blir belåningsgraden helt plötsligt 62,5 % och det är inte särskilt mycket. Vissa banker kräver dessutom andra villkor för lån överstigande 60 % vilket faktiskt kan ställa till det rätt så rejält.

Med detta sagt är Aktiepappa tungt investerad i egna fastigheter (med lägre belåningsgrad klart lägre än 50 %) och vi känner oss inte jätteoroade för framtiden även om oron är större idag än 2019.

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.