2 Apr, 2020

Så gör jag med min tjänstepension nu, 537735 kr

Jag har via min arbetsgivare tjänstepensionen ITP1 och väljer fondbolag via Collectum. I tjänstepensionen kan du välja en Traditionell försäkring 50% och Fond försäkring 50% (Fond delen kan du välja som traditionell). Jag hade tidigare fördelat båda delarna som Traditionell Försäkring hos Alecta som har den lägsta avgiften 0,10% av alla pensionsbolag. Jag har valt Alecta för att de har låga avgifter och sund investeringsstil. Låga avgiften påverkar pensionen otroligt mycket eftersom spartiden är så lång som uppemot 40 år.  Några andra val som du bör tänka på är om du ska ha med Familjeskydd eller Återbetalningsskydd, där har jag tagit med båda.

 

Alecta placerar i 60% aktier, 10% fastigheter och 30% räntebärande papper, så det är inte någon högrisk på pensionen direkt. Efter den snabba kraschen som vi nu haft har jag tagit beslutet att ändra Fondförsäkrings valet till SPP och gjorde det via Collectum. Hos SPP kommer jag då att antingen välja deras entré lösning eller komponera ihop 2-3 fonder från deras fondutbud. Eftersom Alecta placerat 30% i räntebärande papper så kommer mitt val nu bli med lite högre risk. Återkommer senare om vilka fonder det blir och alla nyinsättningar kommer då ske till hälften Alecta och hälften SPP. Tanken är sedan att allokera om tillbaks till Alecta när börserna stigit till högre nivåer.

 

 

 

På sidan minpension kan du se en överblick över alla dina pensionsdelar, som premie-, privat-, tjänste- och inkomstpension. Du kan även göra en pensionsprognos över hur din pension kommer vara i framtiden.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.