4 Apr, 2020

Köpt in Google och BMW

Den här veckan slog jag index även om det är med små marginaler blir det ju stort för helåret. Jag slog index förra året och kommer nog slå det i år, men det får vi se i slutet av året.Väldigt trygg och nöjd med utvecklingen av portföljen då jag sålde i närtid en del av innehaven, men har ju tagit ut likvider från portföljen. Så egentligen är ju min avkastning i portföljen bättre än vad det ser ut. Den här månaden kontaktade jag min bank SBAB och bad om att inte stoppa amortering för att mer kunna trycka in pengar i börsen.

Det har så klart blivit en del köp i veckan och då har jag handlat 1 st Alphabet (Google) och även tankat på med Bayerische Motoren Werke AG eller mer känd som BMW. Google kände jag att det definitivt borde finnas med i min portfölj och där väger varumärket in djupt i mitt val. Jag har svårt att göra en värdering på aktien, men efter att ha sett några tweets inser jag också att de har en stor nettokassa. När det gäller BMW så är det både varumärket och P/B talet som är värderad till hälften av bokfört värde. Fordonsindustrin är en av de branscher som blivit ordentligt med slaktad. Inget av dessa innehav platsar ändå in bland 15 största i portföljen så det är ganska liten del av hela kapitalet. 

Min tjänstepension ITP1 (värde 537735 kr) som jag väljer via Collectum gjorde jag i veckan en del förändringar och kommer att välja en lite mer riskfylld fond eller fonder i förhållade till vad de är investerade i idag. Man ska inte ha en övertro på sin egen kompetens och det inte enkelt att vara träffsäker med sina val. Just när det gäller den här förändringen har jag en känsla på att det blir en mycket bra val när jag riskjusterar min pension. Det är bra att göra sig medveten över hela ditt kapital och inte bara fokusera på portföljen hos Avanza eller Nordnet. 
 

Antal dagar sedan toppnotering för depån: 44 dagar
 

 

Enkel Strategi framöver
1.  All nysparande från löner sätts in i portföljen 25:e varje månad.
2. Lika stor summa pengar dras från ett sparkonto 10:e varje månad, fördelad på 20 månader.  19/20 månader kvar.
 

Strategin är möjliggjord för att mina kostnader är mycket lägre än mina inkomster långt tillbaks i tiden. Jag har både kunnat spara i portföljen och ett i sparkonto vid sidan om som jag nu kan plocka i från. Mitt motto på "Låg Belåning, Låg Konsumtion, Hög Sparkvot och Investering i utdelande aktier med låg courtage"  visar vägen.....

 

Dagens belåning på lägenheten ligger på låga 54% och enligt mina beräkningar skulle min belåning vid köp av större lägenhet i framtiden ligga på 60%, om jag inte väljer att ta ut pengar från benämnda sparkontot ovan. Det här är stabila siffror. Belåning i portföljen ligger på 11% där jag utnyttjat superlånet, som jag nu satt ett stopp på mig själv. Inga fler transaktioner ska belånas och tanken är att betala av det när börsen är på högre nivåer.
 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.